Вакцина добила дозволу Швајцарске

Вакцина "селтура" швајцарске компаније "Новартис" против новог грипа, која ће се користити у Србији, добила употребну дозволу швајцарских здравствених власти.

Швајцарска је дала дозволу са употребу вакцине "селтура" против новог грипа, коју производи швајцарска фармацеутска компанија "Новартис", чиме су окончане гласине у медијима да вакцина не може добити зелено светло власти.

"На бази постојећих клиничких података, "селтура" је дозвољена за децу, почев од треће године, као и за све одрасле", саопштио је Свисмедик, регулаторно тело за лекове.

"Подаци показују да су за одрасле старије од 40 година неопходне две дозе за довољну имунизацију", наводи се у саопштењу и додаје да се вакцина мора дати два пута у интервалу од три недеље.

За разлику од вакцина "фосетрија", коју такође производи "Новартис" и "пандемрикс" фирме "Глаксосмитклајн", које су добиле дозволу у октобру, антигенски састојак "селтуре" није добијен на основу ембриона кокошјих јаја, већ из ћелијске културе.

Селтура је произведена на основу ћелијске културе бубрега паса, што омогућава бржу производњу, него што је класични метод с кокошијим јајима.

Захтев за дозволу "селтуре" изазвао је полемику у швајцарској штампи. Позивајући се на анонимне изворе блиске производњи вакцине, један лист је навео 23. октобра да су могуће бактеријске инфекције и да су регистроване на неким тестовима Свисмедика.

Два дана касније "Новартис" је демантовао ту информацију.

Републички завод за здравствено осигурање Србије потписао је тендерски уговор са швајцарском фармацеутском компанијом "Новартис" о набавци три милиона доза вакцина против новог грипа.

Швајцарска компанија је једина на тендеру имала комплетну документацију.

"Новартис" је понудио вакцину против вируса Х1Н1 по цени од 799 динара по дози.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару