Потписан уговор за набавку вакцина

Републички завод за здравствено осигурање потписао уговор са швајцарском фармацеутском кућом "Новартис" о набавци три милиона доза вакцина против новог грипа. Епидемиолози: Вакцина безбедна и могу да је приме сви грађани старији од шест месеци. Здравствени систем спреман за озбиљан посао, рекао министар Томица Милосављевић.

Директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић потписала је уговор са представницима швајцарске фармацеутске компаније "Новартис" о набавци три милиона доза вакцине против новог грипа.

Сагласност на ту одлуку претходно је дала Влада Србије. Прва количина од 500 хиљада доза, стићи ће у првој половини децембра. За преостала два и по милиона доза преговараће се са произвођачем како би највећа количина вакцина била испоручена у јануару.

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да је здравствени систем Србије спреман за, како је истакао, озбиљан посао вакцинисања грађана и изразио уверење да ће тај посао бити успешно обављен.

"Очекујем да грађане вакцинишемо без губитка времена на много места одједном, без непотребних гужви и нервозе", рекао је Милосављевић након обиласка просторија у Институту за имунологију виросологију "Торлак" где ће бити смештене вакцине.

Према његовим речима, вакцинација која ће започети у децембру, а у оквиру које ће бити вакцинисани грађани који су посебно осетљиви, први је корак, а у следећем ће бити вакцинисани они од чијег рада зависи функционисање друштва у целини, као што су лекари, пилоти, запослени у јавним преузећима и други.

Министар је рекао да ће наредни корак бити вакцинација свих здравих грађана Србије.

Милосављевић је рекао да држава "ради највише и најбоље што може, да нема разлога за панику", али је, такође, поручио грађанима да не слушају "неодговорне полуинформације и полуистине".

Према његовим речима, грађани не треба да купују вакцине које се на сумњив начин појављују, јер ће Институт Торлак на најбољи могући начин чувати вакцине и одатле их дистрибуисати у 23 центра шриом Србије.

Највећа икада спроведена вакцинација у Србији и свету

Вакцинација ће, када започне, бити по масовности и кратком временском року највећа икад спроводена, како у Србији, тако и у свету, рекао је министар здравља. Он је подсетио да је 1972. године за свега неколико месеци од великих богиња било вакцинисано 10 милиона грађана за неколико месеци.

"Ми смо свесни и спремни, јер је то један од кључних елемената за победу над вирусом Х1Н1", рекао је Милосављевић.

Он је рекао да ће у понедељак одржати састанак са председником Српског лекарског друштва и председницима секција стучних удружења како би сви здравствени радници у складу са професионалним дужностима објаснили грађанима значај вакцинације.

Директор "Торлака" Ранко Дакчић рекао је да ће вакцине на Торлаку бити чуване у идеалним условима на температури између два и осам степени како се не би прекидао температурни низ, а до завода за јавно здравље биће дистрибуисане посебно опремљеним возилима са најсавременијом електроником за праћење температуре.

Према његовим речима, вакцине ће на адресе 23 завода и института бити послате у року од пет дана од пријема на "Торлак".

Вакцинацина је најбоља заштита, а избор грађана да се не вакцинише повлачи и до десетину пута већи ризик да грип, који у девет од 10 случајева прође као и сваки други грип, а у ретким случајевима прерасте у теже обољење, рекао је министар.

Вукајловић: "Новартисове" вакцине сигурне

Светлана Вукајловић је рекла да су "Новартисове" вакцине, како су раније саоштили инфектолози и епидемиолози, сигурне и регистроване у Европској унији и да су купљене у скоро свим земљама окружења и великом броју земаља ЕУ.

"Њих смо добили по нешто нижим ценама него што су плаћене у окружењу. У уговору стоји да ће вакцине стићи 25 дана по потписивању уговора, односно 8. децембра", рекла је Вукајловић.

Фармацеутска кућа "Новартис" коју заступа "Југохемија" и која је једина на тендеру имала комплетну документацију, понудила је вакцину против вируса Х1Н1 по цени од 799 динара по дози, односно осам евра.

Вакцинација ће започети одмах чим стигне прва испорука вакцина, јер ће дотле Национална агенција за лекове издати регистрацију. Поновна анализа је непотребна, тврде надлежни, јер је Новартисова вакцина прошла све контроле у Европској агенцији за лекове.

Деца, труднице и хронични болесници биће први вакцинисани. Према речима епидемиолога, та вакцина је безбедна и могу да је приме сви грађани старији од шест месеци. Ову вакцину је већ примило око 40 милиона људи у свету и до сада нису пријављени нежељени ефекти.

"Лекари морају да обрате пажњу, као и код давања вакцина против сезонског грипа, о томе да ли је неко алергичан на јаја, перје, кокошје месо. Ако јесте, не сме да прими вакцину", рекао је члан Радне групе за праћење пандемије Бранислав Тиодоровић.

Надлежни поручују да ће бити довољно вакцина за све грађане Србије, јер је Светска здравствена организација препоручила да је једна доза вакцине по пацијенту довољна.

Потврђено 279 оболелих од новог грипа

У Србији је досад потврђено 279 случајева оболевања од новог грипа, а регистровано је девет смртних исхода од ове врсте грипа, саопштио је Институт за јавно здравље "Батут".

Последњи смртни исход регистрован је 10. новембра код пацијента са тешком клиничком сликом који је био хоспитализован у јединици интензивне неге инфективног одељења Клиничког центра у Нишу.

На болничком лечењу налази се 479 особа са обољењима сличних грипу, а девет особа је на респиратору.

Од 279 лабораторијски потврђених случајева, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањем, а у периоду 26. октобра до данашњег дана потврђено је 130 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Оболели су са подручја града Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште.

Највећи број оболелих у овом периоду су деца школског узраста од седам до 19 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару