Све више оболелих у региону

У Хрватској од новог грипа дневно оболи и до 1.000 људи, још нема проглашења епидемије. У БиХ је удвостручен број оболелих. У Македонији регистрована 32 нова случаја. У Словенији је почела вакцинација.

Вирус новог грипа се шири регионом и здравствене власти на Западном Балкану јављају о све већем броју оболелих.

Број оболелих од новог грипа у Хрватској, од почетка седмице дневно расте, а власти јављају да дневно оболи и до 1.000 људи, али нема потребе да у земљи буде проглашена епидемија, изјавио је хрватски министар здравља Дарко Милиновић.

Нови грип у Хрватској узео је четврту жртву. Ради се о пацијенту који је петог дана болести у тешком стању премештен из болнице у Сиску у загребачку Клинику за инфективне болести, са запаљењем плућа.

Вакцина против новог грипа, како је најављено, стићи ће тек крајем овог или почетком наредног месеца, и биће подељена хроничним болесницима и медицинском персоналу.

Број заражених вирусом грипа А Х1Н1 у Босни и Херцеговини удвостручен је протеклих седам дана и сада је од вируса оболела 131 особа, мада још нису проглашене посебне мере, јавила је Федерална телевизија.

Влада БиХ је већ наручила 30.000 вакцина против вируса Х1Н1, које би требало да стигну до краја године. Наложена је набавка још 150.000 вакцина.

Почела вакцинација у Словенији

Црна Гора још далеко од проглашења епидемије новог грипа и до сада су регистрована 34 оболела лица и "можда још неких 350 људи који шетају вирус", изјавио је црногорски министар здравља Миодраг Радуновић.

Радуновић је најавио да би део контигента вакцина против новог грипа, око 100.000 вакцина, могао да стигне средином децембра.

У протекла 24 сата у Македонији су регистрована 32 нова случаја оболелих од грипа, од којих су 29 ученици узраста од 15 до 19 година, а на лечењу се налази 12 пацијента.

Укупни број оболелих у Македонији је 137, а смртних случајева није било. Власти у Скопљу су јавиле да се већ следеће недеље очекују вакцине против новог грипа.

У Словенији је почетком недеље почела вакцинација становништва против новог грипа, а у првим седмицама предност ће имати хронични болесници.

Према прошлонедељним подацима, у Словенији је од вируса новог грипа умрла једна жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару