Компаније се штите од грипа

Фирме убрзано спроводе мере заштите и праве нову организацију пословања у условима епидемије. Набављене маске за запослене који су директно у контакту са потрошачима. У неким продавницама лекари дају савете о превенцији и исхрани.

Српска привреда би због новог грипа до краја априла наредне године могла да изгуби више од осам милијарди динара, процењују у Унији послодаваца Србије.

Министарство економије још није направило процене о штети, а министар Млађан Динкић сматра да ће она бити на нивоу последица сезонског грипа. Компаније убрзано спроводе мере заштите, и праве нову организацију пословања у условима епидемије.

Кроз објекте компаније Делта Макси Србија дневно прође око 350 хиљада потрошача. У неколико градова већина запослених носи заштитне маске и рукавице.

"Ми смо већ набавили пола милиона маски за све наше запослене. Посебно морамо да водимо рачуна о запосленима који су директно у контакту са потрошачима. Поред тога већ се спроводе додатне мере и појачане активности на дезинфекцији свих радних простора у нашим продајним објектима", рекла је Весна Жабић из односа с јавношћу Делта Макси Србија.

У неким продавницама лекари дају савете о превенцији и исхрани, а запослени су већ информисани о понашању у условима епидемије. Припремљена је и прерасподела посла. И други трговински ланци спремају акционе планове за нове околности.

У приватним пекарама у Србији за сада углавном раде без посебних мера заштите. Обавезни санитарни преглед запослених је на сваких шест месеци. У наредних десетак дана биће набављене заштитне маске за око 80 хиљада радника у том сектору. У случају болести здраве колеге радиће дуже и више.

"Привреда у Србији није у стању да исплаћује дупле плате, или запошљава нове људе, или да другим људима даје додатне стимулансе мимо овог што су додатно примали. Мислим да је то врста јединства у тренуцима када то морамо да превазиђемо сви колективно", рекао је председник Уније приватних пекара Србије Зоран Пралица.

Запосленима, чији ће имунитет бити ослабљен, због додатног оптерећења послом, стручњаци саветују појачану хигијену, довољно сна и коришћење пре свега, природних витамина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару