Грип се шири светом

За седам дана у Немачкој удвостручен број оболелих од новог грипа. Панике нема, али произвођачи вакцину не испоручују очекиваном динамиком. У Индији за 24 сата 17 жртава, а у Јужној Кореји страхују од повећања броја оболелих.

У Немачкој је, према најновијим подацима здравствених власти, вирусом новог грипа заражено више од 40.000 особа. Само током прошле седмице, како је саопштио Институт Роберт Кох из Берлина, број заражених је удвостручен.

Вирус Х1Н1 се шири различитом брзином у немачким федералним јединицама, а највише случајева забележено је у Баварској на југу земље.  Потврђен и је 12. смртни случај међу зараженима. Реч је о жени која је већ дуже време била смештена у болници у Минстеру са тешким хроничним обољењем плућа.

Савезни министар здравља Филип Резлер ће се сутра састати са колегама из 16 немачких савезних покрајина да би размотрили најновију ситуацију у вези са новим грипом, као и проблеме које изазива несташица вакцина у низу федералних јединица.

Произвођач "Глаxо-Смит-Клине" за сада испоручује само 1,5 милиона комада седмично, иако је било договорено да тај број буде између три и четири милиона. Фирма је саопштила да је систем производње, који је узрок малих испорука, сада измењен.

Занимање грађана за вакцинисање, које је у тренутку када је оно, 26. октобра, почело било веома мало, порасло је са порастом броја смртних случајева међу зараженима.

Према наводима медија, многе школе упркос случајевима инфекције настављају да раде, јер се вирус већ толико раширио да није могуће сузбити га методама као што је затварање школа.

Расте број оболелих и жртава у Индији и Јужној Кореји

У Индији је у последња 24 сата још 17 особа преминуло од последица новог грипа, чиме се укупан број жртава ове болести попео на 502, саопштили су индијски здравствени званичници.

Како су пренели индијски медији, у тој земљи је забележено и 95 нових случајева инфекције, чиме се број заражених попео на 14.572.

Здравствени званичници Јужне Кореје су саопштили да су од вируса новог грипа умрле још четири особе, међу којима и једна млађа жена која није била у високо ризичној групи. Овим је укупан број преминулих повећан на 52, пренела је агенција Јонхап.

Званичници су навели да је 25.годишња жена умрла два дана након што је примила антивирусни лек "тамифлу". Код ње су се први симптоми грипа јавили половином октобра.

Страхује се да ће број жртава новог грипа и даље расте с обзиром на то да се сумња и да је најмање још девет смртних случајева повезано са новим грипом.

До сада је у Јужној Кореји против новог грипа вакцинисано скоро 1,4 милиона људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару