У Хрватској другa жртва новог грипа

Још један пацијент у Хрватској умро од последица новог грипа. То је друга жртва вируса А Х1Н1 у тој земљи. Повећан број оболелих у Републици Српској и Црној Гори.

Од последица вируса Х1Н1 у Хрватској је умро још један пацијент, што је други смртни случај у тој земљи.

Поред тог податка, на својим интернет страницама, хрватски завод за јавно здравство навoди и податак да је јуче евидентирано чак 56 новооболелих.

Према његовим речима, у Хрватској је досад забележено укупно 1.509 случајева новог грипа.

Министар здравља Хрватске Дарко Милиновић је поновио да места за панику нема, јер је хрватски здравствени систем спреман да се ухвати у коштац с грипом Х1Н1.

Милиновић је најавио да ће првих пола милиона доза вакцина против грипа Х1Н1 у ту земљу стићи крајем овог и почетком идућег месеца.

Министар је навео да су приоритетне групе становништва за вакцинисање хронични болесници, здравствени радници и труднице.

Он је потврдио да се у Клиници за заразне болести у Загребу на респиратору налази шест пацијената, од којих је код двоје потврђен вирус Х1Н1.

Нови случајеви у Републици Српској и Црној Гори

У Републици Српској потврђено је још седам случајева заразе новим грипом, саопштило је данас Министарство здравља РС.

Како је наведено, из београдског Института "Торлак" данас је стигла потврда да се ради о пет случаја у Бањалуци и по једном у Добоју и у Источном Сарајеву.

Са новим потврђеним случајевима, број оболелих од новог грипа у РС достигао је 19.

У Црној Гори су данас потврђена још два случаја оболевања од новог грипа, што је укупно 34 од почетка пандемије.

Здравствено стање оболелих је стабилно, саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе.

Према проценама Министарства здравља, талас новог грипа очекује се за неколико дана.

Црногорски премијер Мило Ђукановић оценио је раније данас да постоји ризик да се епидемија новог грипа прошири пре него што у Црну Гору стигну прве вакцине против вируса А (Х1Н1).

Ђукановић је Радију Црне Горе рекао је да је "урађено све што је било могуће у суочавању са последицама" ширења вируса ново грипа, као и да је обезбеђено милион евра из буџета за набавку 136.000 вакцина.  Прве количине тих вакцина очекују се почетком 2010. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару