Следи проглашење епидемије

Постоје сви услови за проглашење епидемије новог грипа, рекао Предраг Кон. Раднa групa дефинише мере које ће се предузети у случају епидемије. Наредни кораци у рукама Института Батут и министра здравља. У Србији 258 оболелих од новог грипа.

Радна група Министарства здравља за праћење новог грипа и даље разматра мере које морају бити предузете у случају да у Србији буде проглашена епидемија новог грипа, од које је, према подацима Института Батут, оболело 258 особа.

"Постоје сви услови за проглашење епидемије", рекао је Радио-телевизији Србије Предраг Кон, који је упозорио да проглашење епидемије не значи апсолутно ништа уколико се не дефинишу "епидемиолошке мере" о којима расправља Радна група.

Радна група ће, после вишечасовног састанка у уторак, рад наставити у среду.

Радна група Министарства здравља за праћење новог грипа је саветодавно тело које ће предложити мере које се морају спроводити током епидемије. Наредни потез ће повући надлежни у Институту Батут, док ће коначну одлуку о проглашењу епидемије донети министар здравља.

Раније у уторак, члан радне групе Министарства здравља Бранислав Тиодоровић рекао је да је основни циљ осастанка који траје од пре подне да се дефинишу "све мере у целокупном државном систему на сузбијању епидемије".

Уколико се прогласи епидемија, то би подразумевало ванредну имунизацију у оквиру које би требало вакцинисати око три милиона људи, рекао је Тиодоровић, који је упозорио да се главни пандемијски удар очекује до краја јануара.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је за Јутарњи дневник да је у контактима са епидемиолозима стекао утисак да ће одлука о епидемији бити донета, али о садржају те одлуке одлучиће медицински стручњаци.

Живот се не може зауставити и стога је веома важно да постоји релација родитељ, наставник, директор школе, рекао је министар.

Он је оценио да стање због грипа у просвети "није онако како би смо желели", али да има довољно времена да деца у основним и средњим школама, уколико су већ инфицирана вирусом новог грипа и болесна остану код куће, а уколико се код неких појави тај вирус, обрате лекару и такође, остану у својим домовима.

Савет деци да не иду на забаве и журке

Обрадовић је саветовао деци да искористе нерадне дане да не иду нигде и њиховим родитељима да поведу рачуна да деца не иду на скупове, као што су забаве и журке, где би могле да се заразе.

Према његовим речима, док не стигну вакцине, као једини начин лечења од новог грипа, примењују се друге мере да би се успорило његово ширење.

Обрадовић је рекао да је јуче контактирао са колегама из Чачка и школске управе о здрављу троје деце и да су ти малишани добро и да су ученици из Војне гимназије, где су, такође, евидентирана четири случаја оболевања, јуче почела да похађају наставу.

Како се до сада развија ситуација, епидемиолози сматрају да ће налет новог грипа највероватније трајати до марта, а већ у фебруару очекује нас и сезонски грип, рекао је  Обрадовић.

Министар просвете је у понедељак продужио распуст у основним и средњим школама до краја недеље. Градско веће Новог Сада синоћ је одлучило да вртићи у граду ипак настављају да раде, уз одговарајуће мере заштите.

Симптоме сличне новом грипу у Србији осетило скоро 35.000 људи

Државни секретар у Министарству здравља Невена Карановић прецизирала је да су у Србији укупно хоспитализоване 443 особе чије се здравствено стање доводи у везу са вирусом А Х1Н1, од којих је нови вирус грипа потврђен код 261 особе.

У здравственим центрима широм Србије хоспитализовано је 380, а у Београду још 63 особе, али није код свих потврђено присуство вируса А Х1Н1, рекла је Карановићева.

Додала је да су последње анализе Института Торлак потврдиле да је у Србији, за сада, вирус пронађен код 261 особе, од којих је 11 на респиратору.

Истовремено, према подацима Института Батут, у Србији је забележено 258 оболелих од новог грипа.

Карановићева је, на конференцији за новинаре после састанка са директором Клиничког центра у Крагујевцу, рекла да је симптоме сличне новом грипу у Србији осетило скоро 35.000 људи, додавши да се следеће седмице очекује набавка још 80 респиратора.

Карановићева је рекла да су у Србији на располагању 552 репиратора, а у употреби је њих 11.

Директор Клиничког центра у Крагујевцу Радомир Павловић је саопштио да је пацијенткиња Слађана Дунић, која је имала тежи облик новог грипа, скинута са апарата и да ће до краја недеље бити пуштена на кућно лечење.

У Институту за мајку и дете у Београду тренутно леже три бебе, од којих су две осмомесечне и једна двомесечна, код које нема побољшања и витално је угрожена, рекао је Танјугу управник Педијатријске клинике тог института др Владислав Вукомановић.

Вукомановић је додао да је осмомесечна беба, код које није потврђен вирус новог грипа, боље и да ће данас, вероватно, бити скинута са респиратора.

У Институту Клиничког центра Србије за инфективне болести под сумњом да имају нови грип сада лежи 49 пацијената, од којих је један у тежем стању и прикључен је на респиратор, рекао је портпарол КЦС-а Драго Јовановић.

У Војводини због грипа на болничком лечењу 59 особа

У Војводини је на болничком лечењу 59 оболелих од новог грипа, а током последња 24 сата примљено је 18 болесника, саопштила је данас Радна група Извршног већа Војводине за праћење пандемије.

Како се наводи, у Клиничком центру Војводине у Новом Саду, на Клиници за инфективне болести, смештено је 14 болесника, док су у Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици три особе.

Из Института за кардиоваскуларне болести Војводине је саопштено да су све посете болесницима сва три института у Сремској Каменици од данас потпуно обустављене због спречавања ширења вируса грипа А Х1Н1.

У болници у Сремској Митровици је један пацијент, у Зрењанину 12, Панчеву 19, а у Сомбору три. У кикиндској болници је троје заражених, а у Вршцу четири.

Ситуација на Косову и Метохији се пажљиво прати и предузимају се све расположиве мере за  спречавање ширења вируса. Потврђено је да је укупно 19 људи заражено вирусом новог грипа.

Једна особа албанске националности из Призрена је у веома тешком здравственом стању и она се налази у болници у Приштини. На лечењу у болници у северном делу Косовске Митровице је осам особа српске националности.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару