Прве вакцине стижу за месец дана

Прва количина вакцина против новог грипа биће достављена Србији средином децембра. О епидемији у уторак. Предност у вакцинисању деци, трудницама и хроничним болесницима, рекао за РТС председник комисије за набавку вакцина Бранислав Тиодоровић.

Комисија за набавку вакцина размотрила је понуду компаније "Новартис" за вакцину и наредних дана очекује се потписивање уговора о испоруци првих доза. Председник комисије за набавку вакцина, Бранислав Тиодоровић је рекао да ће прво бити вакцинисана деца старија од шест месеци уз сагласност педијатра, труднице уз додатну сагласност гинеколога и хронични болесници.

Гостујући у Дневнику 2 РТС-а Тиодоровић је нагласио да ће приоритет у вакцинисању имати и здравствени радници, комуналне службе као и сви они који треба да обезбеде нормално функционисање државе.

На питање ко не сме да прими вакцину члан радне групе за пандемију је одговорио да су то пацијенти који имају алергију на јаја, кокошије месо и перје. По његовим речима то је ризична група која не би смела да прими ни вакцину приотив обичног сезонског грипа.

Тиодоровић је напоменуо да државе које су већ вакцинисале своје становнике као што су Сједињене Америчке Државе, Канада, Немачка нису забележиле важније негативне реакције, сем неких уобичајених.

Члан радне групе је рекао да би по његовим проценама вакцинација требало да се заврши до краја јануара када деца полазе у школу.

Тиодоровић је истакао да у случају епидемије неће бити забране рада вртића на републичком нивоу већ ће бити додатних процена на локалном нивоу и тек након тих препорука евентуална обустава рада.

Прва достава - пола милиона вакцина

Фонду за здравствено осигурање, швајцарска фармацеутска компанија "Новартис" једина је доставила комплетну понуду за вакцине против новог грипа.

На отварању понуда, представници "Новартиса" навели су да пола милиона доза могу доставити 25 дана по потписивању уговора, а преосталу количину до средине марта наредне године, односно 75 дана после 1. јануара 2010.

Та накнадна количина од 2,5 милиона доза биће испоручена у три транше - 30. јануара, 27. фебруара и 20 марта.

Фармацеустка кућа "Новартис" коју заступа "Југохемија" понудила је вакцину против А Х1Н1 по цени од 799 динара по дози, односно осам евра.

Представник заступника те фирме у Србији, комерцијални директор "Југохемије" Владимир Марковић, навео је да је "то најнижа понуда на европском тржишту".

Вакцину "Новартиса", рекао је Марковић, до сада је примило 42 милиона људи без контраиндикација.

Председник државне комисије за набавку вакцине Бранислав Тиодоровић рекао је да после званичне препоруке Комисије коначну реч даје Агенција за лекове која ће одабрану вакцину регистровати за домаће тржиште.

Документацију су поднеле и фармацеутска кућа "Бакстер" и Институт "Торлак", који је понудио вакцину кинеског произвођача.

Републички завод за здравствено осигурање има рок од седам дана да потпише уговор са изабраним понуђачем.

Вакцину ће прво примити деца од шест месеци до пет година, труднице до три месеца и запослени у здравственим установама и јавним службама.

Сутра одлука о проглашењу епидемије 

Број оболелих од новог грипа повећава се из сата у сат. До сада је од последица вируса А Х1Н1 умрло седам особа.

У Србији је регистровано 254 оболелих од новог грипа, а незванично се процењује да је тај број између осам и 20 хиљада.

Сутра ће бити познато да ли ће на територији целе земље бити проглашена епидемија, јер се чекају подаци о броју оболелих на подручју Београда.

Јесењи распуст продужен је у средњим и основним школама у Србији до 16. новембра, саопштио је министар просвете Жарко Обрадовић.

Ако се прогласи епидемија, биће затворене и предшколске установе, јер је међу оболелима највише деце. На срећу, нови грип код деце изазива најслабије последице.

Лекари кажу да су сада сви симптоми класичног грипа могу третирати као нови, пандемијски.

Епидемија за коју су испуњени услови, спада у ванредне мере заштите. Стручњаци процењују да нас највећи удар новог грипа очекује око Нове године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару