Епидемија затвара вртиће

Уколико у Србији буде проглашена епидемија новог грипа, предшколске установе биће затворене. Гостујући у Дневнику 2 РТС-а доктор Предраг Минић препоручио родитељима да штите себе од грипа, јер ће тако заштити и своју децу.

Ако се прогласи епидемија новог грипа у Србији, предшколске установе биће затворене. Сарадња вртића са родитељима подигнута је на виши ниво. Више од 80.000 малишана иде у вртиће где се већ спроводе појачане мере заштите.

Ако дете у вртић не дође до 11 часова, родитељи су дужни да се јаве васпитачима и наведу разлог изостанка детета.

Деца из вртића "Лептирић" су већ упазната са мерама које треба примењивати коко би се боље заштитили од новог грипа.

Сва деца пију из чаша за једнократну употребу, просторије се редовно проветравају, а сваки вртић има спремну и собу за изолацију.

Да је хигијена и контрола уласка у вртићима подигнута на виши ниво говори и чињеница да се приликом уласка морају ставити заштитне маске и заштиту на обући.

Главна медицинска сестра втића "Дечији дани" Јадранка Спасић је рекла да се све играчке дезинфикују и да нема више комадног сапуна, већ се руке перу течним сапуном.

Појава болесних и међу претшколцима многе родитеље навела је да ипак своју децу не шаљу у обданиште.

Обавезна потврда од педијатра

Када буду желели да их врате у колектив, без обзира што су била здрава родитељи ће, као и до сада, морати да прибаве потврду од педијатра да је дете здраво.

Један родитељ је рекао да разуме потребе вртића да има написмено потврду од лекара, али да је некад здраво дете код бабе и деде и онда то није потребно.

Према речима родитеља, по потврду се чести иде само фиктивно и тада се ствара могућност да се дете додатно разболи.

Иако лекари препоручују да се у домове здравља не доводе деца због преке потребе, надлежни кажу да је потврда неопходна за сву децу која су одсутна дуже од пет дана.

Градски секретар за дечју заштиту Љиљана Јовчић је истакла да ако дете поново долази у колектив, оно мора имати потврду да су сви брисеви у реду, да је његово здравствено стање добро.

Јовчић је додала да је та потврда неопходна не само због сигурности тог детета већ и због друге.бавеза да се свакодневно наведе јасан разлог изостајања из вртића важи, како кажу надлежни, не само за родитеље већ и за све запослене у вртићима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару