Словачка затвара границе према Украјини

Због погоршањa епидемиолошке ситуације у Украјини, Словачка ће сутра затворити све граничне прелазе према тој земљи, осим највећег, Вишне Немецке.

Словачка ће сутра затворити све граничне прелазе према Украјини, осим једног, због епидемије вируса грипа А Х1Н1 у тој земљи.

Једини гранични прелаз, уједно и највећи, између Украјине и Словачке који ће остати отворен је Вишне Немецке, пренео је Ројтерс.

"Разлог за затварање границних прелаза је погоршање епидемиолошке ситуације у Украјини. Наш циљ је да сведемо на минимум свако потенцијално ширење болести", рекао је словачки министар унутрашњих послова Роберт Калињак.

Калињак је навео да је ова мера привремена и уведена у намери да се европски блок заштити од ширења вируса новог грипа.

На граничним прелазима налазиће се лекарске екипе које ће прегледати путнике и зауставити сваког за кога сумњају да би могао да буде заражен вирусом Х1Н1.

Светски медији наводе да би председнички избори у Украјини, који би требало да буду одржани у јануару, могли да буду одложени за мај 2010, због ширења вируса новог грипа.

У Украјини 135 жртава новог грипа

У Украјини је 135 особа умрло од грипа и проблема са дисањем, саопштило је министарство здравља.

Епидемијом грипа и респираторних болести је погођено више од 871.000 људи, од којих је хоспитализовано скоро 40.000. Како је саопштено, 317 особа се налази у тешком здравстевном стању.

Шеф мисије Светске здравствене организације Јука Пукила, који је у понедељак стигао у Украјину, оценио је да би већина хоспитализованих особа могло да има грип Х1Н1.

Јутрос је у Кијев из Аустрије стигао авион са лековима вредним више од 300.000 долара, саопштио је портпарол делегације Европске комисије. САД су најавиле да ће послати Украјини 930.000 доза вакцине против грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару