Србија све ближа епидемији

Пет особа до сада преминуло од последица новог грипа, а њих шесторо у тешком стању. Одлука о проглашењу епидемије биће донета у уторак. Србија ће победити вирус новог грипа, поручио министар Томица Милосављевић.

Епидемија новог грипа пријављена је и у Јужнобачком округу. У Србији је до сада умрло пет особа, а у тешком стању тренутно је шесторо оболелих.

После више пријава епидемија, Србија је све ближа проглашавању епидемије на целој територији. Одлука о проглашењу епидемије биће донета у уторак, каже за Радио-телевизију Србије председник групе за праћење пандемије доктор Предраг Кон.

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да ће Србија победити вирус новог грипа и истакао да нема разлога за панику.

Милосављевић је са градоначелником Београда Драганом Ђиласом, београдским секретаром за здравље Зораном Благојевићем и координатором за борбу против новог грипа Браниславом Лазићем посетио београдске болнице, где су упознати са мерама и плановима за збрињавање пацијената оболелих од новог грипа.

Ђилас је рекао да је Београд спреман за епидемију новог грипа и да постоје капацитети за збрињавање свих оболелих, као и да постоје резервна средства у градском буџету за набавку респиратора и лекова.

Благојевић је позвао грађане који сумњају да су заражени вирусом новог грипа да се прво обрате домовима здравља.

"Овај грип је грип као и сваки други, али је основни проблем што је то нови сој на који не постоји отпорност и то што се лако шири", рекао је Благојевић.

Благојевић је објаснио да је један број болесника прилично осетљив и то су болесници код којих болест почиње запаљењем плућа, па се они збрињавају у болницама, док се највећи број случајева решава амбулантно.

Расте број оболелих

Епидемиолог Завода за јавно здравље у Лесковцу Зорана Кулић рекла је да су 22 ученика шестог и осмог разреда Основне школе „Вожд Карађорђе" у овом граду заражени вирусом грипа Х1Н1, а један од њих је пребачен на инфективно одељење Опште болнице. "Сви остали се налазе код куће јер се ради о блажој клиничкој слици", рекла је Кулићева.

У овој школи је проглашена епидемија пре два дана, након што су стигли резултати анализа из Института Торлак који потврђују да је четворо ученика заражено овим вирусом.

Кулићева је рекла да за 22 ученика нису рађене посебне анализе и да се ради о инфицирању контактом.

Начелница Инфективног одељења лесковачке болнице Душанка Живковић, где се налази 11 заражених пацијената, рекла је да су они за сада нису на апаратима и да добро реагују на терапију.

У Врању је потврђен први случај новог грипа код пацијента старог 28 година који је са симптомима те болести пре два дана пребачен на Инфективну клинику у Нишу. Пацијент је, због тешког стања, прикључен на апарате за дисање.

У крагујевачком Клиничком центру смештено је пет пацијената са тежим обликом новог грипа, од којих је двоје прикључено на респиратор.

На Инфективно одељење ваљевске болнице примљено је троје пацијената са симптомима новог грипа. Збринуто је двоје тринаестогодишњака и једна жена стара 53 године и њихово опште стање је стабилно, преписана им је терапија и они су под надзором лекара.

У Моравичком округу, где је у два града пријављена епидемија новог грипа, данас, као и три претходна дана, нема нових потврђених случајева.

Вакцина стиже средином децембра. А, до тада лекари саветују лежање, узимање довољно течности и снижавање температуре, уколико она потраје неколико дана, нужно је јавити се лекару.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару