Вакцина једина ефикасна заштита

У Србију би средином децембра требало да стигне вакцина против новог грипа. Вакцинација је једина ефикасна мера, поручио у интервјуу за Јутарњи дневник, епидемиолог Предраг Кон.

Вакцина против новог грипа у Србију би требало да стигне средином децембра. Радна група Министарства здравља за борбу против новог грипа обавезну вакцинацију препоручује свим хроничним болесницима старијим од 6 месеци, запосленима у здравству, у државној управи и јавним службама.

За око 900 хиљада грађана Србије вакцинација ће бити обавезна. Радна група препоручила је да се против новог грипа вакцинишу и труднице и деца од 6 месеци до 14 година. Вакцинација је једина ефикасна мера против новог грипа, поручио је у интервјуу за Јутарњи дневник, председник Радне групе Предраг Кон.

Предраг Кон, председник Радне групе Министарства здравља за борбу против новог грипа истиче да је добро је што се тендер отвара и што ће то ускоро бити решено. Што се тиче произвођача који имају регистроване вакцине, то су три произвођача на територији Европе, то је "Глаксо", "Новартис" и "Бакстер".

"Те вакцине су различите, али све имају дозволу Европске агенције за лекове", каже Кон.

"Ако стигне у децембру није прекасно, јер пандемијски ток траје пуних 18 месеци. Никада не знате да ли ћете оболети на самом почетку или на самом крају, једино је боље имати што пре из простог разлога што онда питате већи број људи за кратко време", истиче Кон.

Вакцине безбедне

"Тешкоћа ће бити, поготову ако стигне и почнемо да радимо масовну вакцинацију у време када има порасти оболевања јер ће многи мислити да су болест добили због вакцине, а заправо су је добили из других разлога. Данас не постоји други начин да се велики талас заустави. Све ово што радимо је само зато да ублажимо последице, али вакцинација је једина мера која може знатно да смањи па чак и да заустави велики талас, а све зависи којом се брзином вакцинишемо", наводи Кон.

"Важно је знати да је ризик неких сто пута мањи ако се човек вакцинише у односу да се не вакцинише. Лекари или неко ко говори против вакцинације треба питати шта ће бити са онима који су их послушали, а евентуално се разболели и добили тешку форму, па евентулано и да се заврши фатално. Према томе, свако носи своју одговорност", истиче Предраг Кон.

"Што се тиче професионалаца треба рећи да ако говоре против вакцине да говоре против званичног става медицине и да о томе треба да води рачуна. Свако има лични став и може да га пренесе пацијентима, али исто тако треба да сноси одговрност ако његов пацијент добије тешку форму. Не треба никог убеђивати, срећом они који се вакцинишу штите оне који се не вакцинишу, расте број отпорних, оних који успоравају ток вируса, па индиректно има користи и онај ко се није вакцинисао", наводи Кон.

"Вакцине никада нису биле безбедније него што су сада. Наглашавам, одлучити се не вакцинисати је ризик, ви прихватате болест", истиче председник Радне групе Предраг Кон. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару