Вирус Х1Н1 доминантан вирус грипа у свету

Светска здравствена организација саопштила да је вирус типа А Х1Н1 постао доминантни вирус грипа у свету. У неким земљама вирус новог грипа представља 70 одсто од свих испитаних вируса грипа. СЗО шаље тим стручњака да провере да ли је нови вирус у Украјини мутирао.

Главни стручњак задужен за нови грип у Светској здравственој организацији Киеџи Фукуда рекао је да је вирус типа А Х1Н1 постао доминантни вирус грипа у свету.

Фукуда је рекао на телефонској конференцији за штампу да у неким земљама вирус новог грипа представља 70 одсто од свих испитаних вируса грипа.

Иако се већина људи опорави од болести без потребе за медицинским лечењим, регистровани су озбиљни случајеви међу популацијом старом испод 65 година, особама које обично нису у ризичној групи током сезона епидемија грипа, рекао је Фукуда.

Светска организација је констатовала да су подложнији зарази особе са хроничним оболењима и труднице али да и младе и здраве особе могу такође да се разболе и развију компликације.

Фукуда је подвукао да вирус Х1Н1 изгледа доста стабилан и да узорци узети широм света показују да су скоро непромењени у односу на узорке узете када је вирус првобитно идентификован у априлу.

Он је подвукао да не треба подценити ефикасност вакцине. "Вакцинације против новог грипа су у току у више од 20 земаља" и по речима Фукуде, нису забележени никакве опасне нуспојаве. Додао је да је СЗО убеђена да је вакцина "врло корисна".

Фукуда је рекао да је СЗО изненађена да вакцина изгледа делује после само једне дозе, што значи да ће моћи да се вакцинише већи број људи од расположивих залиха.

Према најновијим подацима СЗО од 30. октобра, од вирус типа Х1Н1, за седам месеци умрло је најмање 5.700 људи.

Провера грипа у Украјини

Будући да је у Украјини од последица грипа и акутних респираторних вирусних инфекција за две недеље умрло 96 људи, Светска здравствена организација послала је у ову земљу тим стручњака да испита да ли је вирус новог грипа типа А Х1Н1 мутирао, преноси телевизија "Скај њуз".

Деветочлани тим је узорке вируса новог грипа послао на анализу у Међународни центар за вирусологију у Лондону, будући да СЗО претпоставља да је већина смртних случајева у овој источноевропској земљи проузрокована тим вирусом.

Украјински председник Виктор Јушченко изјавио је да стручњаци страхују да истовремено постојање три типа вируса грипа у земљи може да доведе до појаве још агресивнијег новог вируса.

"Треба да се одговори на још многа питања. Епидемија у Украјини можда указује на то како овај вирус може да се понаша у северној хемисфери у зимском периоду, нарочито у здравственим околностима које су типичне за источну Европу", наведено је у саопштену СЗО.

Према последњим извештајима, од респираторних обољења у Украјини оболело је укупно 478.450 особа, углавном на западу земље, али је нових случајева све више и у престоници Кијеву, која се налази у централном делу земље.

"Скај њуз" наглашава да Европска унија блиско сарађује са здравственим стручњацима у Украјини и да је неколико држава чланица већ изразило спремост да овој земљи пружи логистичку и медицинску помоћ у борби против епидемије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару