Удвостручен број оболелих од новог грипа у Авганистану

Од новог грипа у Авганистану оболело 700 људи, што је двоструко више него пре два дана. У Украјини је од грипа и респираторних инфекција до сада оболело 478.000 људи, а 81 особа је умрла.

У Авганистану је, за само два дана удвостручен број оболелих од новог грипа и регистровано је готово 700 инфицираних вирусом А Х1Н1, саопштило је авганистанско министарство јавног здравља.

У недељу је саопштено да је, око 350 лица заражено вирусом новог грипа, од којих 273 странаца, али подаци показују да је њихов број удвостручен на готово 700 до касно синоћ, рекао је портпарол министарства јавног здравља Фарид Раид.

У циљу спречавању ширења заразе влада је прогласила ванредно стање пре два дана и наложила затварање школа и обданишта на три недеље.

До сада је обезбеђено 50.000 вакцина, али се званични Кабул нада да ће добити милион доза вакцина против новог грипа од Светске здравствене организације, навео је Раид.

У Украјини је од грипа и респираторних инфекција до сада оболело 478.000 људи, а 81 особа је умрла, саопштено је данас у Кијеву.

Председница украјинске владе Јулија Тимошенко саопштила је да је забележен први смртни случај од последица инфекције вирусом новог пандемијског грипа А Х1Н1 у Кијеву, јавиле су руске агенције.

Главни санитарни лекар Украјине Александар Беловол рекао је да је 14 особа оболело од грипа Х1Н1, од којих су три умрле.

Суседне државе почеле су да пружају помоћ тој земљи, а Пољска је послала 100.000 маски, медицинских препарата и респиратора.

Тачно 464.640 маски сада је у сарадњи министарстава унутрашњих и спољних послова Аустрије упућено у Украјину. Вредност тих заштитих средстава је око 200.000 евра, навео је министар здравља Алојз Штегер.

Епидемија грипа у Украјини објављена је прошле недеље, а карантин jе уведен у девет области.

Две особе умрле су у Риму од вируса новог грипа, чиме је број смртних случајева у тој земљи порастао на 20. Прве жртве у Риму су девојка (18) и техничар радиолог из болнице Спаланцани.

У Грчкој се припремају за масовну вакцинацију средином месеца.

Грип стигао и до изолованог амазонског племена

Вирус новог грипа доспео је и до потпуно изолованог индијанског племена настањеног у џунгли Амазона, у којем је од те болести, током последње две недеље, умрло седморо људи, објавила је организација "Сурвајвер Интернешенал".

Седморо припадника венецуеланског племена Јаномами, умрло је од последица новог грипа, док је око 1.000 заражено вирусом Х1Н1, наведено је у саопштењу.

Страхује се и да је вирус новог грипа однео много више жртава међу припадницима племена Јаномами, јер су изолована индијанска племена углавном неотпорна на болести које стижу из "цивилизације".

У пограничном подручју између Венецуеле и Бразила, живи око 32.000 припадника народа Јаномами, који представља највећу изоловану групацију у области Амазона.

Око 20 одсто припадника племена Јаномами умрло је од грипа, маларије и других болести, током осамдесетих и деведетих година, када су у подручје у којем живе дошли копачи злата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару