Нови грип се шири светом

Први смртни случај од новог грипа забележен у Аустрији. У Италији почела вакцинација, а у Украјину стигла прва медицинска помоћ из иностранства. У Русији нови грип однео 14 живота.

Светске агенције јављају да се вирус новог грипа убрзано шири целим светом, као да и у многим земљама почиње вакцинација. 

У Аустрији је забележена прва жртва вируса грипа А Х1Н1. Једанаестогодишња девојчица из италијанског града Болцана преминула је синоћ у болници у аустријском граду Инсбруку, после вишедневне борбе за живот.

У Италији је почела вакцинација, а у Украјину је стигла прва медицинска помоћ из иностранства.

У Турској обавезна вакцинација пред хаџилук у Меку

У Турској је почела вакцинација болничког особља, а вакцинација је обавезна и за вернике који се припремају да путују на годишњи хаџилук у Меки, у Саудијској Арабији. То ће, како се процењује, бити велики изазов за муслимански свет, пошто се у том светилишту очекује најмање два милиона верника.

У Турској је до сада, према медијима, од новог група умрло девет лица, углавном деце, међу којима је и једна беба. Јуче су забележена три смртна случаја, а у једној школи у Анкари истовремено је оболело 26 ђака.

Седам људи је до сада умрло, а око 630 је заражено у Монголији. Цене коњског меса нагло су порасле, јер су се прошириле гласине да би исхрана коњским месом могла да спречи болест, пише штампа у Улан Батору, наводећи да су испоруке вакцине заказане за новембар у тој земљи померене за следећи месец.

У Јужној Кореји од последица инфицирања вирусом до сада је умрло 42 људи, а здравствене власти су знаке упозорења подигле на највиши ниво.

У Кини је због грипа затворено око 400 школа, заражено је скоро 50.000 људи, а умрло је седморо.

Већина страдалих у Русији се касно јавила лекарима

У Русији је до данас од новог грипа умрло 14 пацијената, саопштила је заменик министра здравља и социјалног развоја Вероника Скворцова, и додала да је оболело укупно 3.122 руских грађана, пренео је Итар-Тас.

Планирано је да вакцинација против новог грипа почне 9. новембра, најпре на руском далеком истоку, у Сибиру и у Москви, јер је њихово становништво најтеже погођено вирусом.

Руска федерална агенција за надзор у здравству и заштиту потрошача указала је да се већина страдалих касно обратила лекарима - три до пет дана од првих знакова болести, пренео је Прајм-Тас.

Коментаришући повећање броја оболелих од новог грипа у Русији и Украјини, доктор медицинских наука и академик Николај Каверин је рекао да "не треба паничити, јер то није прва пандемија за нашег живота".

Подсећајући да су у 20. веку биле три пандемије и једна епидемија, по размерама блиска пандемији, од којих је најстрашнија била шпанска грозница, оценио је да садашња пандемија "нема такав карактер".

"Памтим пандемију из 1957. и 1968, као и епидемију из 1977. која је такође била изазвана вирусом Х1Н1. Све смо некако успели да преживимо. Због тога не треба паничити, све ће се добро завршити", подвукао је Каверин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару