Расте број жртава новог грипа у свету

У свету се бележи раст броја особа оболелих али и смртних случајева услед новог грипа. Четири лекара преминула у Украјини. У Ирану затворено више од 620 школа, а у Турској, где се такође повећава број оболелих, и министарка здравља има симптоме новог грипа.

Вирус новог грипа шири се светом. Агенције јављају о повећању броја оболелих и смртних случајева у многим земљама на свету.  

Четири лекара преминула су од последица новог грипа у украјинској Тернопољској и Лавовској области, саопштио је министар здравља Украјине Василиј Књазевич.

"Сваки лекар који улази у одељење интензивне неге или собу где леже болесници у тешком стању мора да води рачуна о безбедности. Истовремено, држава мора да обезбеди све што је лекарима и медицинском особљу неопходно", изјавио је Књазевич на састанку оперативних центара за превенцију и лечење вируса новог грипа Х1Н1.

Књазевич је позвао грађане да не паниче и да потраже помоћ лекара уколико имају симптоме грипа.

Агенција Итар-Тас с је пренела да ће у Украјину сутра допутовати међународна делегација експерата која ће помоћи локалним званичницима у решавању проблема око новог грипа.

Истовремено, украјинско Министарство здравља је саопштило да су у земљи од новог грипа до сада умрле 53 особе, међу којима дете и трудница.

Најтежа ситуација је у Лавовској области, где 70.000 људи има грип или прехладу. У Украјини је 185.000 људи оболело од грипа и прехладе, међу којима је забележено 9.400 случајева грипа, али број инфицираних вирусом Х1Н1 није познат.

Због епидемије грипа А Х1Н1, премијерка Украјине Јулија Тимошенко је пре два дана обуставила путовања у вези са председничким изборима и саопштила да је због појаве те болести у Украјини за све ђаке проглашен тронедељни распуст, а у девет области на западу земље уведен карантин.

Најављено је и отказивање свих масовних манифестација, концерата и биоскопских представа, као и ограничавање преласка из једне у другу област земље.

Тимошенко је навела да је влада издвојила више од 60 милиона долара за превенцију и борбу против новог грипа.

У Хрватској је забележена прва жртва епидемије пошто је у болници у Сплиту умро 61- ногодишњи пацијент.

Повећање броја заражених у Италији и Турској

У Италији је од новог грипа умрла једанаестогодишња девојчица што је 12. смртни случај, саопштиле су италијанске здравствене власти. То је прва жртва међу децом у Италији, а шеста у Напуљу.

Помоћник министра здравља Италије Феруко Фаћо изјавио је да је у тој земљи забележено знатно повећање броја заражених новим грипом. Центар за епидемиологију саопштио је да је за седам дана регистровано 200.000 случајева, највише међу децом између пет и 14 година.

И у Турској се повећава број оболелих од грипа. Према писању "Милијета", министарка здравља Нимет Чубукџи је отказала посету једној школи на североистоку земље, пошто се и "сама суочила са симптомима новог грипа".

Према писању локалних медија, само јуче се болницама широм земље пријавило 190 особа са знацима ове болести. Градоначелник Истанбула Муамер Гулер је потврдио да је двоје деце у болницама у том граду у критичном стању, а све више је заражених међу студентима. До сада је у Турској оболело укупно 1.602 лица. Забележена су три смртна случаја.

У Ирану је затворено више од 620 школа, након што су регистровани бројни случајеви новог грипа, јављају ирански медији. Директиве иранског Министарствa здравља налажу да школа буде затворена уколико је најмање 15 одсто ученика заражено вирусом новог грипа, преносе агенције. Према подацима Министарства здравља, у Ирану је до сада од вируса Х1Н1 умрло 22 људи.

СЗО: У свету од новог грипа умрло 5.700 људи, у протеклој седмици 700

Према најновијим подацима Светске здравствене организације (СЗО), у последњој седмици регистровано је у свету још 700 смртних случајева од новог грипа. До сада је од овог вируса умрло укупно 5.700 људи, показују подаци СЗО.

У Венецуели је до сада потврђено 95 смртних случајева изазваних новим грипом, саопштило је данас министарство здравља те земље, док је укупно заражено скоро 2 хиљаде особа.

"Најмање 80 одсто пацијената који су преминули чекали су пет дана од манифестације симптома болести пре одласка лекару", навела је званичница министарства Индира Корада. Власти у Венецуели су у току куповине пет милиона доза вакцина, које би требало да стигну почетком наредне године.

На Куби је регистровано 800 случајева новог грипа, укључујући и седам са смртним исходом.

Председник САД Обама укинуо је забрану Американцима кубанског порекла да посећују рођаке, а бивши кубански лидер Кастро сматра да су управо амерички посетиоци криви за пораст броја оболелих.

Кастро то није оценио као заверу против Кубе, рекавши да не сматра " да је то био циљ владе САД". У изјави коју су пренели сви кубански медији, Кастро истиче да амерички трговински ембарго према Куби спречава његову земљу да набави опрему и лекове за борбу против вируса новог грипа.

Шеф Светске здравствене организације Маргарет Чен боравила је у Хавани прошле седмице и саопштила да ће у року од месец дана Куба почети да из иностранства добија вакцину против новог грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару