Нови грип затвара школе у Бугарској и Хрватској

У Бугарској због епидемије новог грипа затворено пет школа. У тој земљи до сада су инфициране 204 особе, а забележена два смртна случаја. У Сплиту затворена гимназија Краљица Јелена, пошто се на настави није појавило 60 ученика.

У Бугарској је, због епидемије новог грипа, затворено пет школа, саопштило је бугарско министарство здравља. У тој земљи до сада су инфициране 204 особе, а забележена два смртна случаја.

 

Због појаве вируса новог грипа настава је привремено обустављена у четири школе у Тријавни, у централној Бугарској, и у школи у Јамболу, на југоистоку земље. Оболело је две стотине ђака, али је вирус Х1Н1 потврђен само код пет ученика.

"Наш задатак у наредних неколико дана јесте да пронађемо све оне који су, према нашим подацима, први оболели и да пратимо њихово лечење. Епидемија је избила у петак и за викенд, а већ у понедељак 45 одсто ученика због болести није дошло у школу", каже Никола Пенчоков из Регионалног центра за заштиту здравља.

У Бугарској је у понедељак забележен други смртни случај изазван вирусом новог грипа. Реч је о 32-огодишњем мушкарцу из Софије који је преминуо од упале плућа, пошто није тражио лекарску помоћ.

Нови случајеви заразе бележе се и у Хрватској. У тој земљи су, у последња три дана, забележена 34 случаја новооболелих од вируса Х1Н1. У Сплиту је затворена гимназија Краљица Јелена, пошто се на настави није појавило 60 ученика.

Иако је код само једног ђака потврђен вирус Х1Н1, процене су да ће тај број расти. Лекари сплитске болнице боре се за живот једног пацијента, зараженог вирусом новог грипа.

И у Загребу су, у једној основној школи, потврђена два случаја заразе новим грипом.

Оболели имају блаже симптоме, па су пуштени на кућно лечење. Хрватски завод за јавно здравље саопштио је да је у свим предшколским и школским установама појачана хигијена и да ће, ако буде потребно, предложити затварање школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару