Без нових случајева грипа у Шумадији и Рашкој

У околини Краљева и Крагујевца нема нових оболелих од новог грипа, после првог смртног случаја од тог грипа у Србији, саопштили епидемиолози из два града.

После смрти пацијенткиње Биљане Ђусић из околине Краљева од новог грипа, епидемиолози из Краљева и Крагујевца тврде да нема нових случајева оболелих од новог грипа и да је епидемиолошка ситуација стабилна.

"У селу Милатовац, одакле је преминула од новог грипа, али и у Краљеву и целом Рашком округу нема нових случајева инфекције грађана новим вирусом грипа Х1Н1", рекао је епидемиолог Завода за јавно здравље у Краљеву Владан Шапоњић.

Шапоњић је, у изјави за крагујевачки радио, нагласио да ни међу члановима породице преминуле нема случајева обољевања од тог грипа.

"Њено најближе окружење је под надзором, имамо свакодневне контакте са њима и међу њима нема случајева обољевања", рекао је Шапоњић.

У крагујевачком Институту за заштиту здравља такође тврде да ни у Крагујевцу нема оболелих од новог грипа, али истичу да, док не стигне вакцина против тог грипа, грађани треба да се заштите од сезонског грипа.

"За вакцине против сезонског грипа, којих има у довољним количинима у крагујевачком Дому здравља, нема великог интересовања грађана", изјавио је Танјугу помоћник директора крагујевачког Института за заштиту здравља Александар Ранковић.

Према његовим речима, поједине фирме организовале су вакцинацију за своје раднике. Реч је о фирмама чији су запослени у контакту са већим бројем људи.

"Несумњиво је да је добро да се прими вакцина, пре свега они који имају хроничне болести, зато што на тај начин неће имати компликације, било да се ради о сезонском грипу или обољењима која су слична грипу", оценио је Ранковић.

Александар Ранковић је додао да грађанин који прими вакцину против сезонског грипа на тај начин смањује могућност не само да се разболи, већ и да има компликације од грипа који може бити опасан по здравље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару