Довољно вакцина против новог грипа

Постоје довољне количине антивирусних лекова за лечење тешких случајева обољевања од новог грипа, рекао епидемиолог Предраг Кон. Стручњаци очекују да би током јесени трећина становништва Европе могла да буде заражена вирусом.

Председник Радне групе Министарства здравља за праћење вируса новог грипа Предраг Кон изјавио је да постоје довољне количине антивирусних лекова за лечење тешких случајева обољевања од новог грипа. Ипак, епидемиолози упозоравају да ће предстојећа пандемија новог грипа изазвати масовна боловања у фирмама.

"Довољне су количине лекова за три одсто од укупног броја становништа за тешке случајеве, а сви остали могу да се лече повећањем витаминске терапије, исто као код обичног грипа", рекао је Кон.

Епидемиолог је додао да је обољење изузетно благо и да се показало као могуће да неко оболи од новог грипа, а да нема никаквих тегоба.

Коментаришући да ли је могуће да се на тржиштву путем Интернета појавио лажни "тамифлу" који садржи отров за мишеве, Кон је објаснио да је то криминална радња и да се могло очекивати да ће се појавити лажни лекови.

"Треба куповати лекове искључиво на основу рецепта лекара и у установама које су за то задужене, а они који раде у тим установама треба да воде рачуна од кога набављају лекове", рекао је епидемиолог.

Када је реч о вакцини против новог грипа, Кон истиче да вакцина неће бити "на располагању" пре првог јачег таласа грипа и да је реално очекивати је тек крајем ове или почетком следеће године.

Епидемиолог је објаснио да смртност од вируса новог грипа није већа него код обичног и да се може очекивати само већи број оболелих.

Постоје сектори који морају да функционишу упркос масовнијем обољевању, као што су телекомуникације, снабдевање водом и храном, финансијске и банкарске установе, истакао је Кон и упозорио да услед масовнијег обољевања може доћи до отежаног транспорта, као и смањења произиводње у неким областима.

Европа се спрема за ширење новог грипа

Здравствене власти широм Европе очекују да би током јесени трећина становништва могла да буде заражена вирусом новог грипа.

Стручњаци се уздају у бољу информисаност становништва о хигијени, и да ће вакцине стићи што пре, као и да пандемија неће постати смртоноснија него што је досад била.

Фармацеутска компанија "Бакстер интернешенел" управо је испоручила Британији око 200.000 доза вакцине, а у Француској је предвиђена кампања информисања јавности путем радија, телевизије и Интернета о понашању које може да успори ширење вируса. Словенија и Аустрија имају сличне планове.

Влада Шпаније планира да кад вакцина стигне, приоритет за вакцинисање осим здравствених имају и просветни радници.

Хигијенске мере и информисање о новом грипу биће високо на листи школских приоритета наредних месеци широм Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару