СЗО очекује убрзано ширење новог грипа

Нови грип прошириће се у наредних неколико месеци и угрозиће све више људи, упозорио је званичник СЗО за Западни Пацифик Шин Јанг Су. Ширење вируса највећа претња земљама у развоју, тврди Шин.

Светска здравствена организација упозорила је да се надлежни морају припремати брже него до сада јер ће се ширење новог грипа у свету наредних месеци убрзавати и угрожавати све више људи.

Ускоро ће наступити период даљег ширења вируса по свету и у већини земаља у наредним месецима доћи ће до удвостручавања броја оболелих сваких неколико дана док се не достигне врхунац ширења заразе, саопштио је директор СЗО за Западни Пацифик Шин Јанг Су.

"Изгледаће да постоји експлозивни пораст броја оболелих, сигурно ће бити више болесних и више смртних случајева", указао је Шин на симпозијуму у Пекингу.

Шин је рекао да власти морају брзо да делују да би обавестиле грађане, припремиле здравствени систем за збрињавање тешких случајева и да би заштитиле посебно ризичне групе.

За земље у развоју убрзано ширење вируса новог грипа представља највећу претњу, с обзиром на њихове сиромашне и слабо опремљене здравствене системе, рекао је Шин.

Здравствене власти и фармацеутска индустрија траже начин да убрзају производњу вакцине пре него што на северној хемисфери почне сезона грипа, а процењује се да ће се вакцина појавити у периоду од септембра до децембра.

Представници Бангладеша и Мјанмара затражили су помоћ за куповину вакцине или да она буде јефтинија за сиромашне земље, које су, по њиховом мишљењу, остављене на цедилу јер су богате земље унапред платиле највећи део вакцина које ће се тек произвести.

Помоћ сиромашним земљама

Директор СЗО за грип Кеиђи Фукуда је истакао да су две фармацеутске компаније одлучиле да до краја октобра сиромашнијим земљама бесплатно дају 150 милиона доза вакцине.

СЗО је прогласила пандемију новог грипа од којег је до прошле седмице умрло скоро 1.800 људи, а пажња светских стручњака усмерена је на ширење пандемије на јужној хемисфери, где је још зима и сезона грипа.

СЗО је раније проценила да би око две милијарде људи могло да се зарази новим вирусом грипа у наредне две године што представља скоро трећину човечанства.

Светска здравствена организација је нагласила да већина случајева новог грипа има благ и умерен ток и не захтева посебно лечење, али постоји забринутост да би у случају повећања броја оболелих могло да дође до великог притиска на болнице и здравствене власти, посебно у сиромашним земљама.

Нови грип се шири на северној хемисфери и током лета иако вирус грипа обично ишчезава са топлим временом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару