Богатство тајна дуговечности

Дужина живота у директној је вези са новцем. Имућнији људи се хране здравије, мање пуше и пију, па дуже живе, тврде стручњаци.

Најважнији фактор дуговечности је богатство. Богатији људи се хране здравије, мање пуше и мање пију алкохол, али такође имају приступ најбољој здравственој нези.

Резултати недавних истраживања показали су да имућније државе имају нижу стопу насиља и грађанских нереда, што знатно утиче на дужину живота.

САД са очекиваним просечним животним веком од 77,85 година заузимају тек 48. позицију, а на првом месту листе земаља где људи најдуже живе је европска држава Андора.

Андора је била једна од најсиромашнијих европских држава почетком 20. века, али је након Другог светског рата постала популарна туристичка дестинација.

Око 71.000 становника те земље, просечног века 83 и по године ужива у благодетима економије у успону.

На листи следе Макао са 82,19 година животног века, Сан Марино и Сингапур са 81,7 година.

Швајцарци су заузели осмо место на листи са просечном старошћу од 80,51 године. Осим стабилне економије, поштовања правила здраве исхране, становници ове европске државе не живе у страху од смрти у оружаном сукобу.

Предвиђена просечна старост староседелаца Аустралије је 20 година мања него белих досељеника захваљујући факторима који утичу на краћи животни век попут пушења, гојазности и сиромаштва. Упркос томе, Аустралија заузима високо, девето место са 80,5 година очекиване просечне старости.

Превенција болести и дужина животног века

Како би открили тајну дуговечности, истраживачи су анализирали статистичке податке у вези са узроцима смрти.

У обзир су узети старост, раса, пол, узрок смрти и други битни подаци у вези са околностима под којима је смрт наступила.

Очекивана старост је резултат статистичких прорачуна, а научници су трагали за факторима који утичу на такве резултате.

Превенција болести такође има битну улогу у дужини живота.

Светска здравствена организација упозорила је да је дужина живота популације Свазиленда, афричке државе са најкраћим очекиваним животним веком, угрожена због великог броја заражених ХИВ-ом и оболелих од сиде.

Широк спектар разних особина, неких јединствених, а неких универзалних, присутан је у сваком друштву.

Резултати до којих се долази у мултидисциплинарним истраживањима становништва помажу социолозима, економистима, психолозима, статистичарима и здравственим радницима да сазнају више о навикама и особинама људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару