Хиперактивност се мора лечити на време

Последице нелечења дечије хиперактивности бројне. Хиперактивност чешћа код дечака. Породице трпе финансијски и психолошки притисак. У дому здравља "Земун" отворен клуб родитеља деце тим менталним поремећајем.

Хиперактивни поремећај са поремећајем пажње (АДХД), најчешћи ментални поремећај код деце, јавља се код пет па до 12 одсто деце школског узраста што чини око 0,8 одсто укупне популације.

Стручњаци то описују као хронични поремећај који се јавља у раном детињству, у трећој или четвртој години, при чему се три пута чешће јавља код дечака.

У Београду однедавно постоји и Клуб родитеља деце која имају АДХД, формиран при Саветовалишту за децу и омладину Дома здравља "Земун", у коме се састанци одржавају сваке друге среде од 17.30 до 19 сати.

Основне карактеристике АДХД поремећаја су хиперактивност, поремећај пажње и импулсивност.

На стручном предавању је недавно истакнуто да, уколико се симптоми АДХД-а не лече на одговарајући начин, најчешће последице које се могу видети су лош успех у школи, социјално и емоционално лоше функционисање, као и неадекватан бихејвиорални развој (развој у понашању).

Преко 30 одсто деце са АДХД-ом понавља разред, а 56 одсто захтева додатне часове за савладавање редовног градива, због чега 46 одсто деце са нелеченим симптомима АДХД-а бива избачено из школе, а њих 35 одсто напусти школу.

Неуролози такође наводе да је ризик од злоупотребе супстанци два пута већи у овој групи, а знатно је увећан и ризик од повређивања.

Осим деце, последице осећају и породице у којима је значајно повећан ниво стреса и учесталост депресије.

АДХД има и економски утицај на породице јер родитељи често одсуствују с посла или морају да дају отказ да би могли да задовоље специфичне потребе своје деце.

Терапијом АДХД-а се баве дечији психијатри, психијатри-неуропсихијатри, дечији неуролози или педијатри едуковани из области развојне неурологије и психијатрије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару