Ватикан издао документ о биоетици

Документом о биоетици заоштрено противљење Ватикана вештачкој оплодњи, истраживању ембрионских матичних ћелија, клонирању људи и контрацептивним пилулама "дан после".

Света Столица званично је пооштрила став према клонирању људи, контрацептивним методама и контроли рађања које подразумевају вештачку оплодњу, пилуле за "дан после" и истраживање ембрионских матичних ћелија.

Документ "Достојанство особе, Упутство за извесна биоетичка питања" представља покушај Католичке цркве да иде у корак са савременом науком и медицином.

Спис је био на разматрању шест година, има 35 страна, први је доктринарни документ након 20 година и представља искорак Ватикана у свет биотехнологије, области у којој се ломе копља широм света.

Људски живот заслужује поштовање "од саме прве фазе свог постојања и никада се не може просто свести на групу ћелија", наводи се у спису.

"Људски ембрион, према томе, од самог почетка има достојанство долично особи", наводи се у документу Конгрегације за доктрину вере што је одобрио папа Бенедикт који је предводио ту највишу институцију за доктринарна питања католичанства пре доласка на чело Католичке цркве 2005. године.

Осуђујући вантелесну оплодњу, у докумету се наводи да та техника "поступа као да је људски ембрион просто скуп ћелија које треба искористити, изабрати и одбацити".

Католичка црква противи се и замрзавању ембриона због могућности оштећења, али и манипулације те проблема који настају када се чувани ембриони не употребе. Таквих ембриона само у САД има најмање 400.000.

Истраживање матичних ћелија је дозвољено, али само одраслих, будући да истраживање ембрионских матичних ћелија подразумева уништавање ембриона.

"Пренатално усвајање"

Концепт "стварања беба", било кроз процес вантелесне оплодње било кроз покушаје клонирања људи, никако се не одобрава.  

Остало је нејасно какав је став Ватикана према "усвајању" туђих ембриона који су замрзнути или су "вишак".

"Пренатално усвајање" је ретко, али га евангелисти и неки католици сматрају прихватљивим, међутим, иако се у документу тај чин описује као "вредан похвале", наглашавају се етички проблеми који су присутни и код вештачке оплодње и сурогат мајчинства које црква строго забрањује.

Идеја људског клонирања строго се критикује као "задовољавање одређених жеља, на пример, контроле еволуције људи, избора људских бића са супериорним квалитетима, предизбором пола дета које ће бити рођено, производње детета које је 'копија' другог".

Заузимајући став да људски живот почиње зачећем, Ватикан се противи употреби контрацептивних пилула "дан после", чак иако не изазову абортус, јер је абортус био намера.

Лекови који изазивају уклањање ембриона представлају, према том спису, "грех абортуса".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару