Велика смртност трудница и породиља

Више од пола милиона жена годишње умре током трудноће или на порођају, најчешће због немогућности да се пацијенткињи пружи хитна помоћ при обилном крварењу. Нема довољно лекара, медицинског особља, али ни новца за лекове.

Упркос скромном напретку, нарочито у Азији, морталитет на порођају је и даље веома висок због недостатка финансијских срадстава и политичке воље, истакли су представници УНИЦЕФ-а.

Више од 99 одсто од процењених 536.000 случајева у свету током 2005. године, забележено је у земљама у развоју, резултат је истраживања.

"Једно од критичних уских грла је увек био мали број стручних здравствених радника који су неопходни при гинеколошко-акушерским интервенцијама, нарочито царском резу" истакао је Питер Салама, шеф здравственог сектора при УНИЦЕФ-у.

Око 50 милиона порођаја у земљама у развоју, што чини око 40 одсто свих порођаја у свету, прође без присуства обученог особља.

Крварење је главни узрок смрти мајки у Африци и Азији, а инфекције, повећан крвни притисак, компликације због насилног прекида трудноће или ХИВ и СИДА су остали најчешћи узроци смрти.

Такве компликације лако се могу лечити у здравственим установама у којима раде обучени кадрови за реаговање у било које доба дана.

Према статистичким подацима УНИЦЕФ-а, у неразвијеним земљама једна од 76 жена умире на порођају или током трудноће, док је тај однос једна од 8.000 пацијенткиња у развијенијим друштвима.

Најризичније место за порођај је Нигер, где је ризик од смрти током трудноће или на порођају један према седам, а незнатно боља ситуација, где је однос један према осам, је у Сијера Леонеу.

Шри Ланка и Мозамбик су земље у развоју које су постигле знатан напредак у смањењу броја смрти на порођају.

Комбинација планирања породице, обучавање медицинског особља, образовање хитних служби и брига о тек рођеној деци и њиховим мајкама је кључ за решење проблема, наводе стручњаци.

Програми за борбу против три највеће епидемије ХИВ/СИДА, туберкулозе и маларије сада имају неопходну пажњу међународне јавности и новчана средства.

"Морталитету мајки и деце још се не посвећује пажња какву заслужује такав проблем. Неопходно је обезбедити додатних 10 милијарди долара сваке године да бисмо се ефикасније борили против морталитета мајки, али и деце", истакао је Салама.

Према подацима УНИЦЕФ-а, више од 10 милиона деце умрло је пре петог рођендана током 2007. године што је нешто мање у односу на претходну годину, али је јаз између богатих и сиромашних држава и даље огроман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару