Читај ми!

Le Figaro: Путинове лекције Европи

Руски премијер Владимир Путин се, приликом недавног сусрета са групом западних експерата, није устручавао да критикује Европу, а европским званичницима је препоручио да брже делују како би отклонили грешке које су довеле до дужничке кризе, пише француски лист "Фигаро".

Да ли ће Путин постати други Брежњев? Да ли Русији прети опасност од стагнације? Руски премијер је све те недоумице одагнао једним потезом позвавши у петак увече у клуб "Валдај" групу западних експерата који се баве Русијом. Та питања постављана су на самом почетку вечери, на коју је будући шеф Кремља стигао са закашњењем од једног сата, због чега је домаћин скупа био нервозан.

"Када сам ступио на власт (2000. године, прим. аут.) у Русији и на Кавказу одигравао се грађански рат, економија је била на ивици пропасти. Конституисали смо Устав као и нове стандарде; за десет година, доходак грађана је вртоглаво порастао, а стопа сиромаштва је умањена. Такав тренд наставиће се упркос потешкоћама", одговорио је одсечно Владимир Путин, који ће се у марту наредне године трећи пут кандидовати за функцију председника, што ће му, готово сигурно, и поћи за руком.

Актуелни председник Дмитриј Медведев требало би да преузме функцију премијера.

"Као и у свакој држави, основне поставке се неће мењати", одговорио је Путин једном америчком експерту који га је, с намером да га испровоцира, питао "по чему ће се Путин број 2 разликовати од Путина број 1".

"Временом, до промена долази на овај или онај начин", узвратио је он. Радије него да говори о демократским тежњама све већег дела руског друштва, он је објаснио да ће узети у обзир "захтеве становништва у погледу информатизације друштва".

Руски премијер сматра да садашњи руководећи систем у Русији нема на чему да завиди, на пример, систему у Великој Британији, где је Тони Блер био принуђен да напусти власт због "телефонског прислушкивања" које се догодило у седишту Лабуристичке странке, после чега је на његово место дошао Гордон Браун.

Владимир Путин се није двоумио да критикује Европу, заглибљену у дуговима, због чега је он изразио своју "дубоку забринутост". "Боље је брзо реаговати како би се грешке отклониле што је могуће пре него ништа не предузимати. То је одговорност европских земаља. Ако оне не предузму одговарајуће мере, доћи ће до економске стагнације, а затим рецесије".

Потребно је веће поверење у интервенције Европске централне банке, као и у Европски фонд за финасијску стабилизацију, како би се побољшала ситуација. Пре два дана, Кремљ је оспорио начин финасирања Фонда.

Његов модел европског политичара је Силвио Берлускони. "Без обзира на његово скандалазно понашање са женама, он је искрен човек који је испунио своје обавезе према Европи и који је донео политичку стабилност својој земљи. Он је један од последњих Мохиканаца у политици", додао је Путин.

Бивши 75-годишњи председник Савета (Брежњев) пример је политичке дуготрајности за Путина који са својих шездесет година није спреман да кормило препусти неком другом.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару