France-Presse: Суморна годишњица у Приштини

Обележавајући три године од проглашења независности, Косово се и даље суочава са великом политичком и економском препреком коју додатно отежава недавно нарушавање имиџа, пише француска агенција. Преносимо цео текст.

"У очима Западног света, који је дозволио да Косово постане држава, позиција Приштине је сада гора него пре три године када је независност проглашена", наводи извршни директор приштинске невладине организације Спољнополитичког клуба Или Хоџа, за агенцију АФП.

"Три године од проглашења независности, Косово се бори да убеди више земаља да признају његов статус", објашњава Хоџа, додајући да, због тога, Косово не може себи да приушти постојање таквог писаног документа какав је извештај Дика Мартија.

Хоџа се осврнуо на оптужујући извештај известиоца Савета Европе Дика Мартија који указује на уплетеност појединих водећих косовских политичара у озбиљне злочине.

Марти у извештају тврди да су припадници гериле косовских Албанаца били укључени у трговину органима и друга озбиљна кривична дела током и после рата 1998-1999. године.

"Та зверства", тврди Марти, "надгледао је премијер Хашим Тачи и други бивши лидери Ослободилачке војске Косова који су касније заузели високе политичке положаје". Тачи је одбацио те тврдње.

Парламентрна скупштина Савета Европе усвојила је извештај прошлог месеца.

"Оптужбе су додатно оштетиле већ слаб имиџ Косова", наводи новинар и стручњак за Балкан, Енвер Робели.

Поврх свега, Косово се бори и са слабом економијом. Према званичним подацима Косово је међу најсиромашнијим земљама Европе: незапосленост је достигла 40 процената, а 45 одсто двомилионске популације живи испод линије сиромаштва.

И поред тога што многи становници Косова, као 27-годишњи Кораб Ајети, Дан независности сматрају 'светим', они нису задовољни тренутним стањем.

"Видим мало напретка и много, много неуспеха", каже Ајети, истичући да су економија и образовање највећи проблеми.

И док се Косово бори да се трансформише, из ратом уништене регије, у европску државу, многи локални посматрачи криве косовске политичаре због ниског стандарда.

"Није реално очекивати економска чуда за три године", каже председник Привредне коморе Сафет Грџалију, додајући да на Косову није урађено ни оно што је могло да се уради, чак и са ограниченим средствима.

"Оно што је до сада урађено је да су политичке елите све богатије, док су остали друштвени слојеви све сиромашнији", истиче Грџалију.

Протеклих месеци Влада Косова је уздрмана, више пута понављаним, оптужбама за злоупотребу јавних фондова од стране високих званичника.

Правна мисија Европске уније на Косову, Еулекс, истражује неколико таквих оптужби.

"Сада постоји слика о Косову као земљи у којој доношење одлука и корупција иду руку под руку", каже Или Хоџа.

Тачи, који је победио на децембарским изборима, изложен је међународним и домаћим притисцима да формира Владу без политичара осумњичених за уплетеност у корупцију.

То би искључило и неколико дугогодишњих чланова Тачијеве Демократске партије Косова.

Косово, које је једнострано прогласило независност од Србије, 17. фебруара 2008. године, до сада је признало 75 држава, укључујућу Сједињене Америчке Државе и већину земаља чалница Европске уније.

Показало се, међутим, да даља признавања представљају проблем за Приштину, пошто Београд наставља енергичну анти кампању.

Београд и Приштина су пристали на разговоре, уз посредство ЕУ, како би олакшали затегнуте односе. Брисел врши притисак да се покрену основна питања, каква су комуникације, саобраћај и енергија.

Датум резговора, међутим, још није одређен.

"Косово још није спремно и није припремило стратегију за разговоре са Србијом", каже Енвер Робели.

Како се приближава годишњица независности, расположење у Приштини је суморно. Централна прослава није планирана.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару