Читај ми!

Der Spiegel: Косово у канџама криминала

Мисија Еулекса није успела, Косово је у загрљају организованог криминала, објављује "Шпигл". Нико од одговорних из Еулекса не јавља истину у Брисел, шаљу се улепшани извештаји, тврди извор немачког недељника.

Косово је и даље у загрљају организованог криминала, и поред великих свота новца које је Европска унија инвестирала у изградњу правосудних институција и успостављање правне државе, рекао је за недељник Шпигл немачки полицајац који је био члан мисије Еулекс.

Немачки службеник, који је желео да остане анониман, а који је провео 10 година на Косову, рекао је за недељник да је Урошевац највећи центар трговине наркотицима на Балкану, а да се тамо готово никада не заплени већа количина дроге, што јасно показује да је, како је подвукао, Косово у рукама организованог криминала.

Мисија Еулекса зато није успела на Косову, констатује Шпигл.

Успостављање правне државе на Косову је највећи и најскупљи програм помоћи у историји Европске уније. Мисија Еулекса са око 2.500 људи коштала је од 2008. више од милијарду евра, а према извештају Европског ревизорског суда, она није донела успех.

Размере организованог криминала и корупције остале су велике, правосуђе је неефикасно и под утицајем политике, извештава Шпигл.

Немачки полицајац навео је да тај извештај потврђује његово искуство на Косову, где је провео десет година, додајући да за то време није ништа постигнуто, и да је највише разочаран у полицију.

Косовски полицајци, према његовим речима, и поред вишегодишње интензивне обуке и опреме која одговара европским стандардима, више су заинтересовани за рад на радарским контролама него за сузбијање криминала јер је то, како каже, удобније и не захтева кретање.

Извор Шпигла рекао је и да је стекао утисак да је корупција међу косовским полицајцима веома распрострањена.

Пренео је и своја сазнања да, када косовски полицајци ухвате неког са украденим аутомобилом, "он подмити чуваре реда и ствар је решена".

Немачки полицајац констатовао је да се не може стићи до великих криминалаца, јер то, како објашњава, спречавају традиционалне клановске структуре и старе везе бивше ОВК из које су регрутовани многи полицајци.

Анонимни саговорник тврди да се од њих не може очекивати да воде истраге против својих бивших команданата који су се обогатили трговином дрогом и оцењује да те мреже штити непробојан зид ћутања.

"У стварности, ми ни издалека не знамо шта се овде дешава. Град Урошевац важи за највећи центар трговине дрогом на Балкану, али ту се готово никада не заплени већа количина наркотика", рекао је полицајац и додао да је јасно само то да се Косово налази у рукама организованог криминала.

"Треба само погледати колико је нових бензинских пумпи и тржних центара где нико не купује. Ту се намеће сумња да то служи, пре свега, за прање новца", нагласио је немачки полицајац.

У тексту Шпигла критикује се и правосуђе, за које извор недељника тврди да не функционише, јер све остане под назнакама "чуо сам", "речено ми је" или "намеће се утисак", чак и кад је реч о наводима да је један ратни злочинац осуђен на 15 година затвора виђен на ручку са једним од највиших косовских политичара.

Немачки полицајац навео је и да је крвна освета део косовске културе те да су старе структуре и даље јаке, а државне институције слабе.

"Али, нико од одговорних из Еулекса не јавља истину у Брисел. Шаљу улепшане извештаје, што можда и морају да раде, да би задржали свој посао у иностраној мисији. Али то неће помоћи Косову", закључио је анонимни саговорник Шпигла.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару