Читај ми!

Судбина руско-америчког СТАРТ-а

Уговор између Русије и САД-а о смањењу стратешког нуклеарног наоружања је неизвестан. Док амерички званичник Роуз Готемолер поручује да се ствари крећу у добром смеру, званичник из Москве Михаил Уљанов тврди супротно, али истиче да Русија не жели да драматизује ситуацију.

Која је судбина такозваног новог СТАРТ-а, како се популарно зове уговор између Руске федерације и Сједињених Америчких Држава о смањењу стратешког нуклеарног наоружања, на снази од фебруара прошле године?

Ствари се крећу у добром смеру, тврди у Бечу Роуз Готемолер, амерички државни подсекретар за контролу наоружања и међународну безбедност, чак иако председник Обама изгуби изборе у новембру ове године, нова републиканска администрације остаће верна слову уговора с Москвом, каже Готемолер.

Напротив, ситуација са новим СТАРТ-ом се никако не развија у добром смеру, изјављује истом приликом Михаил Уљанов, директор Одељења за безбедност и разоружање при министарству спољних послова Руске федерације.

Докле год Вашингтон инсистира на спровођењу планова о подизању ракетног одбрамбеног штита у Европи, изгледи за планирану редукцију стратешког нуклеарног наоружања остају проблематични. Али, додаје он, не треба кварити славље, Русија не жели да драматизује ситуацију, можда се ускоро и пронађе неко решење.

Драма и песимизам су свакако последње ствари које је Међународна агенција Уједињених нација за нуклеарну енергију имала на уму када је у својим просторијама организовала заједнички наступ двоје високопозиционираних дипломата из Вашингтона и Москве.

Агенцији је под хитно потребно мало отимизма - за две недеље почиње нова рунда бескрајних преговора са Ираном, а сви планови о договору са Северном Корејом су, више нико ни не броји по који пут, поново пали у воду.

Уз то, ове и идуће недеље у Бечу се одржава први у серији скупова за припрему редовне петогодишње ревизије темељног Уговора о непроизводњи нуклеарног оружја, оног истог документа због којег је Агенција и зарадила медијски надимак "нуклеарни пас чувар".

У име демонстративног мултилатеризма бечке Атомске агенције, две велике силе замољене су да јавно покажу колико одговорно приступају обавезама из свог билатералног уговора о смањењу стратешког нуклеарног наоружања.

Општи утисак после наступа Уљанова и Готемолера је - добра воља је ту, али на жалост и нуклеарне бојеве главе остају ту где јесу, све док Москва и Вашингтон не дођу до споразумног решења о судбини америчког ракетног штита у Европи.

"Ми се и даље надамо да ће наши преговори са америчком страном водити до неког разумног компромиса. Али овог тренутка, могу само рећи да је дошло до потпуне блокаде. Надамо се да ће наши амерички партнери схватити да и ми морамо водити рачуна о својим стратешким интересима. Ради се о политичкој вољи, и ничем другом: земље чланице Европске организације за безбедност и сарадњу обавезале су се да неће подизати властите одбрамбене системе на рачун других. Сада Вашингтон управо то ради", изјавио је за РТС Михаил Уљанов. 

Према његовим речима, ако Вашингтон не пронађе начин за адекватни одговор на руску забринутост, Москва ће бити присиљена да се повуче из новог СТАРТ-а пре него што он истекне 2021. године.

"И више од тога, Русија би у том случају била присиљена да преиспита читаву своју политику разоружања и контроле разоружања", рекао је Уљанов.

Када је 1994. године СТАРТ 1 ступио на снагу, свет је са пуно више оптимизма гледао на амерички и руски договор о смањењу стратешког нуклеарног наоружања. До новог напада глобалног оптимизма дошло је пре три године, када је амерички председник Обама објавио своју визију света без нуклеарног оружја и за то био награђен Нобеловом наградом за мир.

У међувремену је СТАРТ 1 истекао, на снагу је ступио нови СТАРТ, са још већим амбицијама, а Вашингтон је истовремено објавио своје планове за постављање ракетног штита на територији Пољске и Румуније.

Вашингтон тврди да је функција електронског штита одбрана његових европских савезника од могућег напада из Ирана, Москва узвраћа да он озбиљно компромитује њене националне нуклеарне одбрамбене системе.

Америчка страна истиче све добре стране старог и новог СТАРТА. Вашингтон је смањио број стратешких бојевих нуклеарних глава са 31 хиљаде на "само" пет хиљада; у исто време количина тактичког нуклеарног оружја смањена је за читавих деведесет одсто, чује се у Бечу у круговима америчке државне делегације.

Како се руски нуклеарни арсенал такође креће у тим оквирима, јасно је да само Вашингтон и Москва поседују довољно нуклеарног оружја и то и пре и после редукције, да униште читав свет неколико пута.

Гледано из Беча, каква је будућност новог СТАРТ-а? Неизвесна. Свет наставља да спава на  хиљадама нуклеарних бојевих глава и лансирних рампи далеког домета.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару