Читај ми!

Уницеф: Пандемија многим породицама испразнила новчанике, како је утицала на децу

Скоро половина породица са децом има мање приходе у току пандемије. Истраживање Уницефа је показало да 24 одсто испитаника истиче да су у неком тренутку били приморани да смање трошкове хране за све чланове домаћинства. Ана Продановић из Уницефа каже за РТС да су током пандемије смањени приходи, а повећани трошкови. Сиромашни су постали сиромашнији, а неки богати још богатији. Наводи да је криза утицала на то да се више пажње обрати на укућане.

Ана Продановић истиче да су истраживање започели у почетку пандемије, још током ванредног стања, а затим је поновљено у марту.

"Пандемија је утицала на ситуацију у домаћинствима у Србији, јер је више од половине домаћинстава у неком тренутку пријавило смањење прихода током пандемије. Ситуација се нешто стабилизовала, али је четвртина становништва пријавила мање приходе", каже Продановићева.

Према њеним речима, нису само смањени приходи него су и увећани трошкови.

"У почетку највише на хигијену и храну, а сада највише одлази на здравствене трошкове, али и даље четвртина породица има увећане трошкове током пандемије", додаје Продановићева.

Наводи да је највише утицало на оне који су и пре пандемије били најугроженији, сиромашни су постали још сиромашнији, а има породица које су увећали приходе, тако да се виде назнаке даљег раслојавања током пандемије.

"Видели смо простор да се новчана давања додатно прошире и адекватност додатно увећа. Има простора да се уведе шира могућност давања која би била усмерена ка најсиромашнијима", каже Продановићева.

Наводи да родитељи који су учествовали у истраживању, за своју децу у петини пријављују да им је ментално стање погоршано током пандемије. То је, истиче, нешто израженије код адолесцената, код сиромашнијих породица и у урбаним срединама.

"Ми предлажемо да се обрати пажња пре свега на ментално здравље, да родитељи буду свесни да пандемија утиче на младе на специфичан начин и због периода адолесценције. Треба дати подршку децу и потражити помоћ када је потребна", напомиње Продановићева.

Родитељи су, каже, забринути и виде да је квалитет учења опао током короне. Деца нису у могућности да прате наставу као у уобичајеним околностима.

"Када је у питању здравље, примећено је нарочито током ванредног стања отежан приступ здравственим услугама. Онда када деца нису у могућности да добију услугу која им је потребна, најчешће су у питању услуге лекара специјалисте", наводи Продановићева.

Међутим, криза нас је, указује, навела да обратимо више пажње на укућане.

"Примећено је да су родитељи и деца више времена проводили заједно", закључује Продановићева.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару