Читај ми!

И клот и фркет пркосе корони

Почетком октобра објављена је велика светска студија која се бавила проценом менталног здравља. Резултати су указали да се више од 56 милиона људи суочило са депресијом, а 76 милиона са анксиозним поремећајима. Kолико нам неки креативни хоби може помоћи у доба пандемије и како изгледају онлајн уметнички занати?

Татјана је фотограф из Новог Сада. Са првим данима короне одлучила је да се подсети хеклања и плетења које је заволела још у детињству.

"Ја нисам хтела да заборавим овај хоби, мајка ме учила као дете. Уз тетке, свекрву и још неке људе око мене хтела сам да поново кренем да то научим како треба", објашњава Татјана Радосављев.

Kада је схватила да је многе лекције прескочила или их није лепо изучила помоћ је потражила на интернету. И њен пример није усамљен.

Уколико сте у доба короне открили нови хоби, две игле вам неће бити довољне, како нам у време пандемије саветују што мање контаката и ограничено кретање, главни пратилац игала за учење нових уметничких вештина су таблет, телефон или рачунар.

Kако би мотивисала и подстакла, најпре жене, да открију уметнички свет Милена се са другарицом досетила да старе занате оживи на нови начин.

"У моменту када смо схватили да то присуство већег броја људи у учионици нема смисла, људи су били забринути, а са друге стране та потреба да се нешто креативно ради и да се човек одвоји од ове ситуације, да не размишља о томе и да се посвети себи је била већа него икада. Тако да смо ми одлучиле да све те неке програме уметничке и занатске снимимо да све буде на једном месту, на једној платформи", каже Милена Јовановић Дељанин.

Тако су се пустовање вуне, хеклање, штрикање, израда накита или декупаж нашли на интернету. До сада је око 250 жена усавршило клот, фркет и остале уметничке трикове онлајн.

"Један део жена баш у овој ситуацији остао је без посла. То су жене које су углавном и биле у тим неким мануелним занимањима и оне јако брзо мисле и организују се шта друго могу да науче и евентуално да продају. Један део су жене које желе додатни занат у рукама. Међутим, испоставило се кроз време да је већи број оних који желе свој креативни хоби", напомиње Милена.

Психотерапеут нам објашњава да је креативни хоби битан, јер осим што упошљава руке, опушта и ум.

"Хобији су јако важни невезано само за корону и за овај период неизвесности у коме се налазимо већ за целокупно и физичко и психичко здравље. У овој ситуацији када је велика неизвесност и када пуно ствари не зависи од нас, треба имати нешто што зависи од нас а да нам даје неки осећај задовољства и да нам је неки вентил од свакодневних стресова", указује Љубица Богетић, психотерапеут.

Листа антистрес хобија је подугачка, вајање, цртање, вез, калиграфија... Треба само пронаћи шта нас тачно занима и упистити се у уметничку авантуру. Док траје корона, сасвим извесно онлајн.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару