Читај ми!

Због короне не иду код лекара – на крају оду прекасно

Због тога што током пандемије короне људи мање одлазе код лекара, а многи третмани и операције се одлажу, друге болести остају неоткривене или се не лече на време. То потврђује и једно ново истраживање.

Ово нису добри дани за доктора Петера Холауса, шефа Одељења за плућне болести болнице Маријенхаус у Мајнцу. "За нас је заиста болно кад видимо да више не можемо да помогнемо пацијенту, јер је тумор сувише узнапредовао. Тешко је то поднети."

Некада су операције са мањим туморима на плућима код њих у 41 одсто случајева биле успешне, са добрим изгледима за опоравак. Али овогодишња статистика је другачија. Има знатно више тежих случајева и лекари се одлучују за операцију само код четвртине оболелих. Код осталих су, каже доктор Холаус, тумори толико велики да пацијенти не би преживели операцију.

Оно што се тренутно дешава на клиници Маријенхаус у Мајнцу реалност је и у многим другим болницама у Немачкој. Истраживачки тим политичког магазина "Репортер Мајнц" прикупио је податке из 20 немачких болница с највише оболелих од рака плућа који показују да се оне у 71 одсто случајева сусрећу са знатно више пацијената с тешким туморима плућа него 2019, пре короне. Ти подаци новинара нису репрезентативан узорак, али ипак показују о каквом тренду се ради.

На клиници Торакс у Хајделбергу, на пример, бележи се повећан смртности од рака за 20 одсто, а доктори Евангелистичке болнице за плућне болести у Берлину имају за петину више тежих случајева. За пацијенте то значи: страх за сопствени живот. Јер, узнапредовали рак плућа тешко је лечити.

"То значи да уз помоћ терапије можемо да добијемо мало на времену, али пацијентима више не можемо да понудимо излечење", каже др Петер Холаус.

Неки од пацијената које он виђа, стари су познаници: "Управо смо имали пацијента којем је пре четири месеца дијагностификована сумњива промена на плућима. Након тога је отишао кући, а сада се вратио с тим што му више нема помоћи", прича Холаус. То га, каже, излуђује.

Милиони отказаних третмана

Страх од короне и ризик од инфекције у ординацији или болници имали су драматичне последице за пацијенте током протекле године. Према подацима немачког Централног завода за здравствено осигурање, отказано је више од 20 милиона третмана. До значајног пада одласка лекару дошло је и почетком 2021.

Према подацима Научног института државне здравствене касе АОК, здравствени третмани и операције су у периоду између октобра 2020. и фебруара 2021. смањени за 20 одсто у односу на исти период прошле године. У пролеће 2020. било их је чак 27 процената мање него 2019.

Последице се осећају и у болницама за лечење од дијабетеса и клиникама у које долазе пацијенти који пате од хроничних болова. Новинари магазина "Репорт Мајнц" послали су упитник на двадесетак клиника с највише таквих пацијената. Резултати такође нису засновани на репрезентативном узорку, али показују да половина клиника за лечење од дијабетеса бележи значајан раст броја тешких случајева.

Када је у питању третман против бола, 44 одсто таквих клиника наводи значајно погоршање ситуације код својих пацијената, углавном зато што су одустали од одласка код лекара. За Рут Хекер, председницу Савеза за безбедност пацијената, то је колатерална штета неуспешне кризне комуникације у прошлој пандемијској години. „На то смо упозоравали и пре годину и по дана, и слали смо наша упозорења политичарима", каже Хекер.

"Сматрам да је савезни министар здравља, у којег су биле упрте све очи, требало да преузме већу одговорност у пружању специфичних информација различитим циљним групама. Требало је да им каже: вратите се у болнице, вратите се у ординације, прегледајте се! То је могло да се поткрепи и примерима из праксе. Али тога је, међутим, било мало. Зато сада осећамо посљедице", каже Рут Хекер.

Немачка влада не види неуспехе

У немачком Министарству здравља оцењују да је увек јасно наглашавано да је потребно одложити само оне операције које са медицинског аспекта нису хитне. Додају и да је министар Јенс Шпан 30. маја 2020. године апеловао на становништво да више одлази код лекара, а у фебруару 2021. је рецимо промовисао одлазак на колоноскопију дебелог црева у циљу превенције рака.

На то је, наводе, у августу 2020. указала и шефица Централе за здравствено васпитање, као и опуномоћеник немачке владе за питања пацијента.

Без обзира на то, како истичу у Министарству здравља "одлуку о томе шта је медицински и терапијски неопходно доносе лекари који познају своје пацијенте и који су најбоље у стању да процене ситуацију узимајући у обзир свеукупне околности".

Без обзира на то, Рутх Хекер оптужује Министарство: "Такве ствари стално морају да се понављају."

Лекари у болници Маријенхаус у Мајнцу страхују да је садашња драматична ситуација са пацијентима тек почетак. Рак плућа се често открива сасвим случајно - а сада се, због отказивања третмана, смањио и број тих случајних открића.
"Оно што нас заправо много више мучи јесте да постоји велики број људи који имају рак плућа, а не знају за то", каже др Петер Холаус. „А кад сазнају, биће касно."

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару