Читај ми!

Осуде увреда и претњи епидемиолозима; Кон: Никада нећу заборавити узвикивање Менгеле

Противници епидемијских мера синоћ су протестовали испред зграде доктора Предрага Кона у Београду узвикујући увредљиве поруке. Претходно иста прича и у Нишу на адреси доктора Бранислава Тиодоровића. То је незапамћени безобразлук, оцењује министар здравља. Правници кажу - није кривично дело, али јесте повреда закона о јавном окупљању.

Од стубова борбе против ковида до оних којима стижу увреде, претње, негодовања. Тога је било и раније, али не испред породичних домова.

"Морам да признам да нисам очекивао. Ја сам чак мислио да с обзиром на то да сам се слободно кретао свуда, да тамо где ја живим и око мене и да у граду који је мој град, никада до сада нисам имао ни мрки поглед, а камоли да ми неко нешто добаци или каже. Оно што мене више брине јесте што је и моја породица на овај начин угрожена и то је важније него ја", каже епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић.

Епидемиолог доктор Предраг Кон каже да никада неће заборавити узвикивање "Менгеле".

"Оно што никад нећу заборавити је узвикивање 'Менгеле'. То је нацистички злочинац. Људи не схватају каква је то тешка увреда када сам ја у питању, са својим јеврејским пореклом. Дакле, једноставно толико имам чврсто убеђење да радимо један изузетан посао, посебно значајан за становништво Србије, да сам потпуно миран", поручује Кон.

Првом основном јавном тужилаштву у Београду нису поднети ни кривична пријава нити извештај поводом претњи и увреда доктору Кону. Пријаве нема ни у Нишу због увреда професору Тиодоровићу. Да ли се претње и увреде могу окарактерисати као кривично дело, за правнике нема дилеме.

"Да би се десило прогањање морало би да буде континуирано и слично, овде нема кривичног дела. Овде је у питању заправо повреда закона о јавном окупљању, где се кроз један скуп презентују недозвољене поруке и оне свакако вређају пре свега њихову личност, а некада физички и психички интегритет", објашњава др Катарина Голубовић, председница Комитета правника за људска права.

Доктору Миланку Шеклеру прећено је на друштвеним мрежама. Претње и увреде докторима осуђује и министар здравља и поручује да се неће одустати од важећих мера.

"Хоћу да поручим свим тим људима који су отишли на приватне адресе доктора Кона и Тиодоровића да то више не раде, јер ни један ни други нису криви за било шта. Они су мој избор за чланове Кризног штаба и иза сваке њихове одлуке или предлога стојим ја. Ја сам тај који једини може да буде крив. Према томе, немојте да идете испред њихових станова, дођите испред мог", каже министар здравља Златибор Лончар.

Председник Александар Вучић поручује да ће обезбедити сигурност епидемиолога.

"Свим расположивим средствима правне државе заштитићемо њихову безбедност, нема никакве сумње. Оно што треба полиција да уради, полиција ће да уради. Наш посао је да обезбедимо њихову безбедност, слободу кретања и да се осећају сигурно у својој земљи од свих оних који  покушају да угрозе њихов физички интегритет и сви они који то покушају завршиће неславно – да ли уз прекршајну или кривичну пријаву, да ли ће неко да иде у Падинску скелу или Пожаревац, то је већ питање за друге надлежне органе - од тужилаца до правосудних органа", наглашава Вучић. 

Протести испред станова лекара су забрињавајући, јер се тиме, оцењује повереница за заштиту равноправности, угрожава њихова безбедност. Посебно осуђује претње смрћу вирусологу Миланку Шеклеру и увреде на рачун епидемиолога Предрага Кона.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару