Читај ми!

Пет предлога за викенд путовање без вакцине и теста

Сломљени сте од јурњаве и обавеза? Отишли бисте негде само да "пустите мозак на испашу" и "напуните батерије"? Путовали бисте ван земље - али нисте вакцинисани, а тест кошта? Ево неколико предлога за кратко путовање за које вам нису потребне посебне припреме, челични живци и ковид-документа.

Предлог бр. 1

Дух Европе у комшилуку

Ако сте се ужелели европских метропола, једина која ће вас примити без икакве ковид потврде је Будимпешта. То је иначе популарна дестинација међу домаћим туристима који би да продужени викенд проведу негде ван земље, али да то не буде далеко и да не кошта "бога оца".

Поред тумарања центром града и кафенисања у пешачкој зони Ваци, обавезно обићи симболe мађарске престонице - Трг хероја и зграду парламента која лежи на источној обали Дунава. Нека вас ништа не спречи да пређете и на другу страну, јер вас у Будиму чекаjу некадашњи дом Хабзбурговаца и Рибарски бастион, бајковити замак са којег се пружа невероватан поглед на Пешту.

Ако уграбите време, обавезно скокните до Сентандреје у коју се током Велике сеобе Срба, под вођством патријарха Арсенија Чарнојевића, доселило 8.000 српских породица, које су оставиле дубок траг на ово место у којем се данас налази седиште Будимске епархије СПЦ.

Просечна цена смештаја за две особе у Будимпешти креће се од 40 до 80 евра

 

Предлог бр. 2

Бањска вода, брчкање и топљење у сауни

Пошто у популарне словеначке терме невакцинисани не могу ући (признају се све вакцине које се дају у Србији), за оне који релаксацију траже у бањској води и велнес центрима ту су мађарски бањски комплекси на само 20-ак километара од наше границе.

За разлику од ранијих година, када је прва асоцијација на Сегедин била шопинг, данас је то бањски туризам.

У самом центру града налази се аутентично турско купатило са 11 затворених базена и посебним велнес и спа крилом, а за љубитеље вратоломија на води ту је и нашим туристима добро познати аквапарк са, како воли да се похвали, најдужим тобоганом у Европи и посебним садржајима за бебе.

Недалеко од Сегедина налазе се и бање Ержебет и Хaђматикум, у Морахалому и Макоу.

Карта за купалишта и термалне комплексе креће се од пет до 15 евра, a од јула је улаз могућ без ковид сертификата.

Просечна цена смештаја у Сегедину креће се од 30 до 60 евра.

Квалитетне садржаје овог типа можете наћи и у нашој земљи, али су они углавном скупљи.

Као омиљена дестинација за бањски туризам годинама уназад је Врњачка бања, а све популарнији је и Врдник, у којем се налазе неки од најпознатијих хотела за овакав вид одмора.

Цена смештаја за две особе креће се од 60 до 150 евра за ноћ. Приватан смештај је могуће наћи и за 30 евра, а у хотеле ићи само на релаксацију - карта се креће од 15 до 35 евра.

 

Предлог бр. 3

Предах уз севдах и филџан

Колико вас је, журећи да што пре обиђе свет, неоправдано изостављало Сарајево са своје листе? Ево прилике да то исправите, будући да је Босна и Херцеговина, поред Мађарске, једина у региону у коју можемо без вакцине и теста.

Издвојите један викенд ове јесени да прошетате сарајевском калдрмом, нахраните голубове на Башчаршији и удахните енергију града који раширених руку дочекује сваког госта. Након што пробате најбоље ћевапе на свету, почастите се урмашицама и баклавама по којима су Сарајлије познате.

Завуците се у Казанџилук, улицу у којој прошла времена оживљавају кујунџије, а баш ту наћи ћете и најбољи сувенир који можете понети из Сарајева - бакарне џезве, филџане, послужавнике, посуђе украшено препознатљивим орнаментима.

Oдлазак на Врело Босне се подразумева, а уколико сте за овај пут издвојили два или више дана, немојте бити лењи и продужите до Мостара.

Цена смештаја за две особе креће се од 30 до 70 евра.

 

Предлог бр. 4

Потрага за Андрићевим благом

Нећете ваљда старост дочекати а да не видите чувену ћуприју на Дрини, о којој вам је Андрић причао још у средњошколским данима? Вишеград је током целе године идеална дестинација за туристе.

Мост који је изградио Мехмед Паша Соколовић је 2007. године уписан на Унескову листу светске баштине, па је селфи са 11 чаробних лукова у позадини разгледница без које се не враћа кући.

Поред тога, овде можете обићи и кућу у којој је мали Иво провео детињство, као и спомен-учионицу с почетка 19. века у којој је научио прва слова.

У близини моста налази се Андрићград, камени комплекс инспирисан делима и ликовима овог нобеловца, а који представља визију - како је Вишеград могао да изгледа да га нису заобишли ренесанса и остали плодоносни периоди.

У прошлост ће вас вратити и мирис дима из Ћирине парне локомотиве, а мир и спокој можете пронаћи у вожњи смарагдним брзацима Дрине.

Ако сте за Вишеград одвојили цео викенд, продужите до Требиња. 

У повратку свратите до Мокре горе и прошетајте Дрвенградом, завирите у Креманско пророчанство и откријте тајне породице Тарабић, а паузу за ручак направите у Мачкату - јер се у тамошњим кафанама најбоље једе.

Цена смештаја за две особе у Вишеграду је 20 евра. 

 

Предлог бр.5

Чист ваздух и пуњење батерија у дивљини

Уколико желите да се осамите и надишете чистог ваздуха, са планином не можете погрешити.

Од почетка пандемије Тара важи за хит дестинацију за одмор у Србији, будући да на њој нема комерцијалних садржаја, те је идеалан избор за оне који би да побегну у дивљину.

Мир и тишина, уређене стазе за пешачење, лако доступни али и они изазовнији видиковци по којима је позната, довољан су разлог да одлучите да баш овде напуните батерије.

Пандемија је пред домаће туристе срамежљиво потурила и Стару планину, чију лепоту, чини се, споро откривамо. Красе је бројни водопади од којих су најпознатији Тупавица и Бигар, а ту су и аутентична места попут Топлог Доа и Гостуше, каменог сеоцета надомак Пирота које вас враћа у време када се без телефона и интернета могло живети.

Ако се одлучите да викенд проведете на Ртњу, мистериозној планини коју обавијају легенде о чаробњацима, ванземаљцима, змијама, метеорима и судару енергија, искористите прилику да упознате бар део богате туристичке понуде овог краја - освежите се на извору реке Грзе, завирите у царску палату Феликс Ромулијана и сазнајте зашто су Неготинске пимнице, римски подруми из 19. века раштркани по селима источне Србије, на листи "Топ 10" места које треба видети у Србији.

Цена смештаја на планинама креће се од 30-ак евра па навише, а пансионске услуге пружају и сеоска домаћинства у којима је преноћиште повољније.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару