Читај ми!

Зашто је важна вакцинација за људе са реуматолошким проблемима

Сваки бол који дуго траје и не зависи само од покрета, него је присутан и у мировању, који је праћен осећајем јутарње укочености и присутан у малим зглобовима, првенствено шака и стопала треба да побуди на сумњу од реуматоидног артритиса, упозорио је доктор Горан Радуновић, в.д. директора Института за реуматологију Србије. Поводом Дана борбе против реуматоидног артритиса и запаљенских болести Радуновић је указао да је вакцинација тих пацијената против коронавируса главни циљ.

Горан Радуновић је указао да 12. октобар Дан борбе против реуматоидног артритиса и запаљенских болести треба да буде посвећен скретању пажње јавности на ту појаву која је веома угрожавајаћа за појединца, али и за заједницу.

"Ми 12. октобра треба да објаснимо популацији колико је то болест која може да доведе до заостајања друштва у погледу свих економских аспеката и на личном плану", истакао је Радуновић.

Објаснио је да сваки бол који дуго траје и не зависи само од покрета, него је присутан и у мировању, који је праћен осећајем јутарње укочености, који је присутан у малим зглобовима, првенствено у зглобовима шака и стопала, треба да побуди на сумњу од реуматоидног артритиса.

Такође, како је навео, нарочито у средњим годинама и нарочито код жена које обољевају три пута више него мушкарци.

"Рачунамо да је у бази Института за реуматологију оних који болују од реуматоидног артритиса негде око 15. 000, рецимо да је то око 70 посто популације у Србији. Међутим, ту постоје и друге реуматске запаљенске болести и овај дан је посвећен запаљенским реуматоидним болестима. Заправо постоји спондило артритис, псоријазни артитис и други облици који доста својом клиничком сликом подсећају на реуматоидни артритис", навео је Радуновић.

Најважнија секундарна превенција

Нагласио је да је у плану секундарна превенција, јер ако се открије болест на време може да се ефикасно лечи. Касније лечење има мање ефекта него у моменту кад је болест настала.

"И због тога овај дан служи да скренемо пажњу и докторима и јавности на ову појаву и да је могуће да она може да се предупреди, тако што ће се рано открити и лечити", прецизирао је Радуновић.

Навео је да Србија предњачимо у региону што се тиче школе реуматологије која је за нијансу боља него у другим држава бише Југославије.

"Код нас долазе на обуку разни. Ми спроводимо едукацију кадрова из БиХ, Црне Горе, некада и из Хрватске и Македоније и они овде долазе и уче од нас", рекао је Радуновић. 

Сви пацијенти треба да се вакцинишу

Пошто се углавном ради о имунолошким болестима, вакцинација тих пацијената је главни циљ.

"Постоје бројне заблуде, њима вакцинација може много мање да нашкоди него што је то сама корона. Ове вакцине су безбедне за наше пацијенте и сви треба да се вакцинишу. Деца би апсолутно требало да се вакцинишу", поручио је Радуновић.

Додао је и да је већина запослених у Институту вакцинисана, око 80 посто, највећи проценат је лекара, затим медицинске сестре и немедицинско особље.

Иако је Институт за реуматологију изашао из ковид систем, Радуновић каже да и даље шаљу своје докторе и медицинске сестре у специјалну ковид болницу у Батајници и Институт за медицину рада.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару