Читај ми!

Да ли ће ламе и камиле помоћи у борби с короном, Тркуља открива које су најновије студије у свету

Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова открива које су најновије методе које би могле да помогну у лечењу ковида 19. У свету се ради много студија, али у овом моменту можемо само да се вакцинишемо, јер вакцинација помаже не само нама него и здравственом систему да се боље избори са пандемијом, навео је он.

Иако тренутно расте број новооболелих, да ли се назире крај пандемије и од чега то зависи? Које је најмоћније оружје против вируса које тренутно имамо.

Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова рекао је да смо протеклих дана имали изјаве које се своде на то да ће се до краја ове године и почетком следеће произвести довољно вакцина за све, међутим, није проблем несташица вакцина, већ, како каже, страх од вакцинације, односно недостатак информација како би људи прихватили да је вакцинација једини излаз из пандемије.

Када је реч о завршетку пандемије, наводи да то неће бити неки одређен датум па да се може навести, вакцинација је једини начин да покушамо да ублажимо ефекте овог вируса.

"Главни проблем пандемије је парализа здравственог система због великог броја оболелих. Временом ћемо са овим вирусом научити да живимо, временом ће он постати ендемски. Онда када број новозаражених буде мали и када њихова клиничка слика буде блага, као што је код оних који су вакцинисани, онда ћемо моћи да видимо крај пандемије", каже Тркуља.

Према његовим речима, ситуација у нашој земљи није добра јер је због много новооболелих здравствени систем под заиста великим притиском.

Навео је да нам је вакцина ипак помогла да се живот колико-толико врати у нормалу, а могућност до потпуног повратка у нормалу зависиће од тога колико се људи буду вакцинисали.

"Имамо више од шест милијарди примљених доза вакцина и имамо море података када је у питању безбедност и ефикасност вакцине", истакао је.

Напомиње да у овом моменту имамо вакцине са три механизма дејства: једна је РНК вакцина, друга је векторска вакцина и вакцине са умртвљеним вирусом.

"Тренутно је у току око 120 различитих студија са различитим вакцинама, а 20 од тих је у фази три. Протеинка вакцина је четврти механизам дејства који ће се појавити, она задржава само део вируса у себи, који не може да вас зарази, али може да делује против инфекције", објаснио је Тркуља.

Говорећи о супервакцини, каже да је то један интересантан концепт – код особа у југоисточној Азији које су пре 20 година прележале САРС као прву велику инфекцију једним типом коронавируса, а сада су добиле вакцину против коронавируса, појавио се сој антитела који показује могућност да буде ефикасан против свих коронавируса.

"На бази тог концепта се развијају вакцине које би можда могле да се појаве наредне године", истиче Тркуља.

Коктел антитела

Када је реч о коктелу антитела, каже да једини лекови против ковид инфекције су моноклонска антитела, која су специфична јер се развијају из плазме особа које су већ преболеле ковид и у њима се идентификује онај сој антитела који је најпотентнији, а затим се он клонира.

"Ми смо били међу првих 10 држава у свету које су набавиле ове лекове за наше пацијенте, они су се показали као ефикасни у спречавању настанка тежих облика болести код оних људи који имају склоност ка настанку најтежих облика болести, старије особе, имунокомпромитоване особе. Ти лекови нису намењени за све. И специфични су по томе јер морају да се дају у неком одређеном периоду након настанка инфекције јер су тада најефикаснији", навео је Тркуља.

Како каже, није реално да ће доћи до пада цена тих лекова, фармацеутска индустрија ради на томе да се повећају производни капацитети, па се нада да ће са тим моћи да се коригују мало ниже цене.

Антиковид таблете

"У току је и 3.500 различитих студија које испитују потенцијалне лекове против ковида 19. Више од 1.600 студија већ укључује и пацијенте, што значи да у наредном периоду можемо да очекујемо резултате", напоменуо је.

Очекује да ће се оне користити и у превенцији, а не само код оних код којих се болест развила.

"Лекови су нам потребни као додатно оружје у борби против ковида, јер вакцине колико год да су ефикасне и безбедне постоје подгрупе пацијената који су имунокомпромитовани и који не дају одговор на вакцину, зато је добро да имамо и лек", објаснио је. 

На питање колико су антитела ламе и камиле делотворна у лечењу ковида, одговара да се то сада испитује из једног специфичног разлога јер оне имају нано тела која су много мања од стандардних антитела, врло су робусна и постоји некаква нада да би можда могла да се примењује не само у инјекциналном облику већ и у назалном облику, да би била јефтинија и једноставнија за производњу.

"Али тек су у току студије на лабороторијским животињама и видећемо да ли је то један од праваца у ком може да се развије лечење од ковида. Медицина и наука ће сигурно дати одговор како да се изборимо с вирусом, али за то је потребно време. У овом моменту можемо само да се вакцинишемо, јер вакцинација помаже не само нама него и здравственом систему да се боље избори са пандемијом", закључио је Тркуља.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару