Читај ми!

Тешко без системског решења - каква права имају радници, а каква послодавци у пандемији

Може ли послодавац да вас натера да отворите боловање ако сте били у контакту са ковид позитивним особама? Како отварате боловање ако вам дете изостаје из школе јер је неко у његовом одељењу позитиван? У овој ситуацији пандемије испаштају сви - и послодавци и запослани, много је конфузија, рекла је за РТС Олга Кићановић Вучковић, стручњак за радно и нагласила да је неопходно системско решење.

Плате неће добијати запослени у Италији који нису вакцинисани или немају негативан тест на корону. Надлежни су одлучили да сви запослени морају да имају ковид сертификате. Они који их немају, биће суспендовани са посла и неће добијати плату.

Предвиђене казне су и до хиљду и по евра. После Грчке и у Француској је почела суспензија здравствених радника који нису примили вакцину.

Гошћа Београдске хронике Олга Кићановић Вучковић, стручњак за радно право била је на семинару на којем је било речи о корони и правима радника за време пандемије. 

Олга Кићановић Вучковић рекла је да је на семинару отворено много питања, али да се добило мало одговора.

Пошто међу зараженима има и млађе деце, све је више група у вртићима које се распуштају на две недеље. Једно позитивно дете и цела група иде кући. 

Сви запослени, за која је потврђено да су оболели од ковида 19, имају право на накнаду зараде током лечења. Накнада за првих 30 дана иде на терет послодавца, а потом се новац издваја из средстава обавезног здравственог осигурања.

Предлог Владе Србије је да се оболелима од ове заразне болести исплаћује 100 одсто зараде, али то зависи од послодавца, који висину накнаде може да смањи на 65 одсто. Када су државне установе у питању и када је реч о радницима који су први пут оболели, накнада је углавном 100 одсто, без обзира на дужину лечења. Пун износ добиће и они који су у изолацији до 14 дана, након чега ће им зарада износити 65 одсто од законске основице.

Стручњак за радно право примећује да нови проблем постају деца која све чешће због заражавања у одељењу или групи морају у изолацију јер се повећава и број оболеле деце.  

"Неопходно је све то системски уредити, имамо мало одговора на сва та питања", наглашава Кићановић Вучковић и додаје да је сада све на препорукама, а на послодавцу је да ли ће нешто прихватити или не, а морао би да постоји неки репер.

"Постоје разлике између државних и приватних предузећа. У јавним установама исплаћује се за боловање 100 посто за ковид позитивне раднике, док је код приватника то 65 посто зараде", нагласила је.

Према њеним речима, ако радимо у јавном сектору добићемо услед компликација од коронавируса три месеца 100 посто плаћеног боловања и солидарну помоћ.

"Али је онда питање да ли је у реду да у овој ситуацији то буду на неки начин корона профитери", упитала је.

Да ли постоје услови за обавезну вакцинацију 

Напомиње да уколико се не уведе обавезна вакцинација не треба правити разлику приликом исплате боловања да ли је радник вакцинисан или није, па да за вакцинисаног буде исплаћено 100 одсто зараде за време боловања, а за невакцинисаног радника мање.

Међутим, како каже,наша Влада може да уведе обавезну вакцинацију јер, према њеном мишљењу, постоје услови за то.

"Мислим да обавезну вакцинацију против коронавируса треба глобално решити и одлучити или се вакцинишемо или не. Шта је било са кугом, колером, деца се вакцинишу кад се роде, нико не пита да ли хоћемо", истакла је Кићановић Вучковић.

У овој ситуацији пандемије, према њеном мишљењу, испаштају сви - и послодавци и запослани, много је конфузија.

"Неопходно је да се да оквир, па ће послодавац онда да уреди правилником према својој делатности, али морамо да им поставимо оквире", нагласила је.

Најчешће се, каже, радници жале на рад од куће и на то да послодавци очекују да увек буду на стенд бају.

"Неопходно је да се уреди у ком периоду је доступан радник послодавцу, како се надокнађују трошкови за рад од куће...", рекла је Кићановић Вучковић и додала да је рад од куће постао наша перспектива, као и да је за 95 посто повећана тражња оних који раде од куће.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару