Читај ми!

Појачана контрола поштовања мера на весељима, Стаменковић: Вероватно ћемо неке свадбе морати да прекинемо

Током викенда инспектори су контролисали поштовање епидемијских мера у 3.800 објеката, а изрекли су 29 казни. Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић каже за РТС да је највише контрола било у јавном превозу, као и да је уочено доста неправилности. Најавио је и укрштање инспекција и заједнички рад на терену и појачану контролу сала за весеља. Вероватно ћемо неке свадбе морати да прекинемо и да неким власницима објеката изрекнемо меру забране коришћења и употребе тих просторија, поручио је Стаменковић.

Горан Стаменковић истиче да је током овог викенда било више од 250 контрола јавног превоза, аутобуса у међуградском и међумесном саобраћају и истакао да је уочено доста неправилности.

"За сада је изречено више од 20 прекршајних налога, преко 550.000 је износ изречених налога. У Београду је изречено највише налога, па онда нешто у Нишу и Лесковцу и у осталим градовима западне и источне Србије", додао је Стаменковић.

Нагласио је да је јавни превоз уочен као највећи ризик. "То је било свима јасно. Претходних месец дана смо сведоци тога да се многи нису придржавали мера", додао је он.

Истиче да су кренули од правних лица и да су кажњени одређени аутобуски превозници.

"Сви возачи који нису носили маске добили су прекршајне налоге, а тек ћемо сада пооштрити надзоре над објектима који изнајмљују своје сале за свадбена весеља и прославе", најавио је Стаменковић.

Наводи да је у ту контролу кренула тржишна инспекција, која ће бити нека врста саветодавне подршке свим правним лицима, да их поново подсети на мере које су месецима на снази.

На питање шта ће бити ако се власници објеката ни након тог подсећања не буду придржавали мера, Стаменковић каже да ће појачане контроле прослава кренути од четвртка до недеље.

"Наше контроле ће кренути практично појачано у продуженом викенду од четвртка. Ове недеље ће се радити тај појачан надзор, али од четвртка иде један други модалитет – укрштање инспекција и заједнички рад на терену", објаснио је Стаменковић.

"То значи да ћемо морати вероватно и да неке свадбе прекинемо, вероватно ћемо морати да неким власницима објеката изрекнемо меру забране коришћења и употребе тих просторија и пражњење тих објеката", додао је он.

Нагласио је да то неће пријатно, али да је такав договор и да ће инсистирати на томе да сви инспектори предузму и користе своја овлашћења у максималној могућој мери.

Говорећи о томе шта ће бити фокус контрола у наредном периоду, Стаменковић каже да осим повећаног броја надзора, који је за викенд био повећан за 30 одсто, казнене мере су удвостручене за само два дана, али и да се још сумирају резултати тих надзора.

"Сигурно ћемо радити координисане заједничке надзоре, направљени су парови инспекција који ће радити на терену и све то треба да према одређеним субјектима и делатностима дâ ефекте на терену, не само због обима кажњавања него и максималног предузимања мера сходно закону", каже Стаменковић.

На питање размишља ли се о томе да казне буду оштрије, Стаменковић каже да ће сигурно бити оштрије.

"Осим дуплирања самих налога, појачаног надзора, инспектори су на посебном испиту, јер је велики број заражених и ја очекујем максималну мобилизацију свих ангажованих републичких, а посебно локалних инспекција", закључио је Стаменковић.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару