Читај ми!

Северна Кореја потврдила прву смрт од ковида

Најмање једна особа за коју је потврђено да има ковид 19 умрла је у Северној Кореји, а стотине хиљада људи показује симптоме вируса, јавили су државни медији нудећи наговештаје потенцијално страшних размера првог потврђеног избијања пандемије у земљи.

Најмање шест особа које су показивале симптоме вируса је преминуло, а за један од тих случајева је потврђено да је заражен омикрон сојем коронавируса, саопштила је КЦНА.

Подаци представљају признање без преседана о "експлозивној" епидемији у земљи која није пријавила ниједан случај од почетка пандемије, а могла би да означи озбиљну јавноздравствену, економску и политичку кризу у Северној Кореји.

Стручњаци истичу да, с обзиром на ограничене могућности тестирања у тој земљи, до сада објављени бројеви вероватно представљају мали део инфекција и могли би довести до хиљада смртних случајева у једној од само две земље у свету која није имала кампању вакцинације против ковида.

Око 187.800 људи се лечи у изолацији, након што се грозница неидентификованог порекла "експлозивно проширила широм земље" од краја априла, известила је званична новинска агенција КЦНА.

Отприлике 350.000 људи показало је знаке те грознице, укључујући 18.000 који су пријавили такве симптоме у четвртак, саопштила је КЦНА.

Лечено је око 162.200, али није прецизирано колико је било позитивних на ковид.

Ки Парк са Харвардске медицинске школе, који је радио на пројектима здравствене заштите у Северној Кореји, рекао је да та земља тестира око 1.400 људи сваке недеље, што није ни приближно довољно, јер је око 350.000 људи са симптомима.

"Оно што више забрињава је сам број симптоматских случајева. Користећи конзервативну стопу смртности од један одсто и под претпоставком да је пораст последица омикрон варијанте ковида, Северна Кореја може очекивати 3.500 смртних случајева од ове епидемије", додаје он.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетио је у четвртак командни центар за борбу против вируса како би проверио ситуацију и одговоре након што је прогласио "најозбиљније ванредно стање" и наредио националну блокаду, јавили су државни медији.

Северна Кореја је саопштила да је епидемија почела у главном граду Пјонгјангу у априлу. Државни медији нису прецизирали узрок избијања, али је град био домаћин неколико масовних јавних догађаја 15. и 25. априла, укључујући војну параду и велика окупљања на којима већина људи није носила маске.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару