Читај ми!

Две године од закључавања Италије – живот у страху и локдaуну

Пре две године, на данашњи дан, тадашњи премијер Италије Ђузепе Конте у обраћању нацији саопштио је да је од тог момента читава земља у локдауну. Реч коју до тада Италијани нису употребљавали, а многи нису знали ни шта значи, али постала је део свакодневице наредних месеци. Премијер је на конференцији за штампу изјавио: "Број оболелих, као и преминулих је драстично порастао, тако да од данас једноставно остајемо код куће".

Италија је 9. марта 2020. године доживела оно што до тада није могла да замисли – сви грађани су остали у својим домовима, а свет су обишле фотографије Рима, Венеције, Фиренце и Милана, градова који иначе врве од туриста, а на којима од тог дана више није било никога.

У страху од "невидљивог непријатеља", Италијани су излазили само за основне животне намирнице за које су чекали у реду са маскама и рукавицама: један по један, на дистанци од два метра и сусрећући се преко компјутерског монитора.

Пролеће су дочекали седећи на терасама и оквирима прозора, машући једни другима, на почетку певајући и тапшући лекарима и здравственим радницима уз слоган "Andra tutto bene" (Биће све у реду), који је утихнуо како су пролазиле седмице, а звук сирена хитне помоћи без престанка парао тишину.

На улицама није било аутомобила, ни људи, а животиње су почеле слободно да шетају градовима.

Италијани су се забављали правећи пице код куће, не би ли одагнали мисли од вируса који је погодио земљу потпуно неочекивано и то прво њен северни део: најразвијенији и индустријски део Италије који има врло интензивне везе са Кином.

Бројеви преминулих пацијената је достизао и 1.000 на дан, људи су се смештали по болничким ходницима, лифтовима и умирали су сами, јер никоме није био дозвољен улазак у болнице.

Највише су биле погођене зоне око Бергама.

Андреа Бочели је одржао Ускршњи концерт испред Дуома на потпуно празном тргу Дуомо у Милану који је преносио цео свет. Италијани, који традиционално воле породична окупљања, славили су, али свако у свом дому.

Свет сигурно неће заборавити ни фотографије Папа Фрање који се сам молио на пустом Тргу светог Петра.

Италија је остала у локдауну све до средине маја, када су почеле да попуштају озбиљне епидемијске мере, које су и даље на снази у тој земљи, која је тек пре неколико дана дозволила скидање маски на отвореном, док се још увек тражи зелена пропусница са доказом о вакцинацији или прележаном ковиду.

Пре неколико дана је, такође, отворила границе за туристе из земаља ван ЕУ.

Влада Италије је до данас донела преко 800 декрета везаних за епидемију коронавирусом.

Ванредно стање у Италији, које је продужавано неколико пута, престаје 31. марта и од тада се очекује ублажавање мера.

До сада је у тој земљи коронавирусом заражено 13.109.000 људи, а 156.201 особа је преминула.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару