Читај ми!

Које су разлике између реакција на вакцину, нуспојава и дуготрајних последица

Познате су ретке нежељене реакције на вакцине против ковида, али скептици тврде да су могуће и оне дугорочне, које би се јавиле после две-три године.

Још трају дебате након што је звезда Бајерна Јошуа Кимих рекао како није вакцинисан и да се премишља, посебно јер нема студија о могућим дугорочним последицама цепљења. На фудбалера се сручила лавина огорчења, али и много подршке јер је поставио питање које мучи многе Немце. Сваки четврти грађанин још није примио вакцину против ковида.

Неки од њих се на друштвеним мрежама позивају управо на страх од дугорочних последица вакцине. Нуспојаве и алергијске реакције одмах после пријема вакцине су екстремно ретке, као и појава тромбоза или миокардитиса неколико седмица после цепљења. Али шта је са евентуалним последицама које би могле доћи касније?

Дојче веле доноси одговоре на најважнија питања, на основу доступних научних сазнања.

Које су разлике између реакција на вакцину, нуспојава и дуготрајних последица?

Реакције се обично јављају убрзо након вакцинисања и могу трајати неколико дана. То су код цепива против ковида-19 бол на месту убода у руци, главобоља или повишена температура. Ове реакције тела указују да се имунолошки систем бори с вакцином.

Нуспојаве су пак јаче реакције. Оне су "непожељна реакција тела на вакцину која се јавља уз нормалну реакцију на вакцину", каже за Дојче веле Кристине Фалк, председница Немачког имунолошког друштва и професорка на Институту за трансплантациону имунологију у Хановеру.

Оне су озбиљније од уобичајених реакција на вакцину и, у најгорем случају, могу довести до оштећења која имају дугорочне последице по здравље. Врло ретке нуспојаве попут тромбозе (синусне вене) или миокардитиса већ су откривене код вакцине против ковида.

"Дугорочне последице" не могу се одвојити од нуспојава на цепљење. Имунолог Карстен Вацл је на Твитеру објаснио да су то нуспојаве које се јављају након извесног времена. Рецимо, ако се нуспојава јави само код једне од милион особа, та је повезаност видљива тек након вакцинације неколико милиона људи.

Предност вакцине против ковида је у томе што је до данас у целом свету убризгано више од 6,8 милијарди доза – стога се и ретке нуспојаве могу брзо увидети. „Будући да је толико људи већ вакцинисано, а многи су добили вакцине пре много месеци, сада сигурно знамо које су нуспојаве могуће", каже за Дојче веле имунолог Рајнхолд Ферстер.

Шта је са случајевима тромбозе након цепљења Астра-Зенеком?

Ово је ретка нуспојава, коју су имунолози открили тек након што је уведена вакцина "Астра-Зенеке", каже Ферстер. То укључује неке тешке случајеве с крвним угрушцима на неуобичајеним местима (на пример, у мозгу као тромбоза синусне вене).

"Студије за одобравање употребе вакцина могу показати чешће реакције на цепиво, али нажалост не и оне ретке због релативно малог броја случајева", објашњава имунолошкиња Фалк. Стога је ова нуспојава уочена тек након издавања одобрења за коришћење "Астра-Зенеке".

Према наводима аустралијских здравствених власти, тромбоза се јавља само код четири до шест од милион особа које су примиле ту вакцину.

Према подацима немачког Централног хигијенског завода, већина случајева тромбозе обично се јавља две до три седмице након цепљења, углавном код особа млађих од 60 година. Због тога се од априла у Немачкој ова оксфордска вакцина препоручује само особама старијим од 60 година. Ако се нуспојава открије довољно рано, може се лечити.

Колико је времена потребно да се вакцина разгради у телу?

Постоје две различите врсте вакцина које су одобрена у ЕУ и Србији: мРНК вакцине компанија "Бионтек и Фајзер" и "Модерне", те векторска цепива као што су "Астра-Зенека" и "Џонсон и Џонсон". У такве класичне вакцине се убрајају и руски "Спутњик" и кинески "Синофарм".

"Потребно је неколико дана или седмица да се вакцине потпуно разграде и да више не буду присутне у нашем телу", објашњава Фалк. Ферстер додаје да "нема назнака да би могло доћи до каснијих реакција". Јер, после неколико недеља у телу такорећи више нема ни трагова вакцине.

Да ли су код ранијих вакцина откриване нуспојаве после неколико година?

Код вакцине "Пандемрикс" против свињског грипа уочена је врло ретка нуспојава: нарколепсија, болест спавања. У почетку је вакцинисано релативно мало људи, због чега се нуспојава открила месецима касније, након што је много људи примило ту вакцину.

Ова се нежељена појава повремено јављала код деце и младих између 4 и 19 година, а наступала је у року од неколико седмица. На основу епидемиолошких студија процењује се да се код деце и адолесцената појављује два до шест додатних случајева нарколепсије на 100.000 убризганих вакцина. Цепиво се више не користи у ЕУ.

Које су нуспојаве забележене код вакцина против ковида?

Познате и врло ретке нуспојаве цепива против ковида-19, које Институт "Паул Ерлих" наводи у извештају, јесу миокардитис – упала срчаног мишића, и перикардитис – запаљење срчане марамице. Пријављене су и анафилактичке реакције, тромбозе (синусне вене), Гилен-Бареов синдром и тромбоцитопенија.

Све те нуспојаве су толико ретке, да је ризик од заразе и тешког обољевања од короне вишеструко већи од ризика од нуспојава.

Закључак: Водећи имунолози у Немачкој углавном искључују могућност оболевања годинама након цепљења против ковида. Тело реагује на вакцину одмах или неколико седмица касније – и тада може развити реакције или евентуално нежељене последице.

Према мишљењу имунолога с којима смо разговарали, дугорочне нежељене појаве које, како страхују скептици, наступају годинама након првог цепљења, нису могуће, а нису познате ни код других вакцина. Будући да тело брзо разграђује цепиво, оно не може изазвати никакве накнадне реакције.

субота, 20. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару