Читај ми!

СЗО упозорава: Европа поново епицентар пандемије, до фебруара још пола милиона мртвих

Европа је поново епицентар пандемије ковида 19, упозорава Светска здравствена организација док број новооболелих широм континента расте. Здравствени званичници упозоравају да би овај талас могао да доведе до великог броја смртних случајева и за тренутно стање криве недовољну употребу вакцина и релаксацију мера.

Шеф Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге рекао је, на конференцији за новинаре, да би до краја фебруара на европском континенту могло бити још пола милиона смртних случајева, преноси Би-Би-Си.

За раст бројева окривио је недовољну употребу вакцина и ублажавање превентивних мера.

"Морамо да променимо тактику, од реаговања на таласе ковид 19 до спречавања да до њих уопште дође", истиче Клуге.

Стопа вакцинације успорила је на целом континенту. Док је око 80 одсто људи у Шпанији примило две дозе, у Француској и Немачкој је тај проценат мањи – 68 одсто и 66 одсто – а у неким земљама централне и источне Европе још мањи. До октобра је у потпуности вакцинисано само 32 одсто грађана Русије.

До сада је СЗО забележила 1,4 милиона смртних случајева широм региона.

Техничка шефица СЗО за ковид 19 Марија ван Керкове каже да су у протекле четири недеље случајеви широм Европе порасли за преко 55 одсто, упркос обилним залихама вакцина и других средстава, а њен колега др Мајк Рајан истиче да је европско искуство "хитац упозорења за свет".

Дошло је до тога да је Немачка у последња 24 сата забележила скоро 34.000 нових случајева, што је рекордан пораст.

Бројке у Немачкој су испод последњег дневног просека у Британији, када је забележено више од 37.000 случајева, али здравствени званичници су забринути да би четврти талас могао да доведе до великог броја мртвих и до притиска на здравствени систем. У последња 24 сата забележено је 165 мртвих, у односу на 126, колико их је било прошле недеље.

О застрашујућим бројевима говорио је Лотар Вилер из немачког Института РКИ, те навео да се међу многим Немцима који нису вакцинисани налази више од три милиона старијих од 60 година, који су посебно ризични. Упозорава да ће, ако се не предузму контрамере, овај четврти талас донети још више патње.

Међутим, Клуге истиче да се пораст броја новозаражених не дешава само у Немачкој.

Најдраматичнији пораст смртних случајева у протеклој недељи забележен је у Русији – више од 8.100 смртних случајева, и Украјини са 3.800 умрлих. Обе земље имају веома ниске стопе вакцинације, а Украјина је објавила рекордних 27.377 нових случајева у последња 24 сата.

Румунија је ове недеље забележила највећи број смртних случајева у 24 сата – 591, док се у Мађарској број новоинфицираних на дневном нивоу више него удвостручио у протеклој недељи – 6.268. Ношење маски је обавезно само у јавном превозу и болницама.

"У овом тренутку изгледа да смо паклено склони курсу који каже да је пандемија готова, само треба да вакцинишемо још неколико људи. То није случај", изјавио је др Рајан и позвао све земље да "запуше рупе" у њиховом одговору на пандемију.

Ове недеље влада Холандије саопштила је да ће поново увести обавезно ношење маски и физичко дистанцирање на многим јавним местима, јер се показало да је пријем у болнице порастао за 31 одсто за недељу дана.

Летонија у међувремену уводи тромесечно ванредно стање од понедељка, усред рекордног нивоа заразе ковидом.

Хрватска је у четвртак забележила 6.310 нових случајева, што је највећи број до сада. Словачка је пријавила други највећи број случајева, а бројке у Чешкој вратиле су се на ниво који је последњи пут виђен у пролеће.

Како је рекао један од британских здравствених званичника, професор Џонатан Ван-Там, превише људи верује да је пандемија готова.

Међутим, у земљама са највишим стопама вакцинације, стопе инфекције су и даље релативно ниске.

Италија има једну од највиших стопа вакцинације за старије од 12 година, али чак и овде нови случајеви су порасли за 16,6 одсто у протеклој недељи.

Број заражених у Португалу попео се изнад 1.000 први пут од септембра. Шпанија је једна од ретких земаља у којој није било пораста броја заражених, са 2.287 случајева пријављених у среду.

субота, 20. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару