Читај ми!

РТС у Мадриду: Велики одзив на вакцинацију враћа у Шпанију живот пре короне

Велики одзив грађана да се вакцинишу враћа живот у Шпанији као пре короне. Полако се укидају рестриктивне мере, а чак 87 одсто њих је компленто вакцинисано. Тај број сврстава је у земље ниског ризика. Екипа РТС-а проверавала је како изгледа живот Мадриђана.

Шпанија је у марту премашила праг од 70.000 преминулих од ковида 19, а данас може да се похвали да је земља ниског ризика, у просеку имају 40 оболелих дневно на 100 хиљада становника.

За осам месеци, од када је почела вакцинација, првом дозом вакцинисано је 90 одсто становнишвта, а 87 одсто њих је комплетно вакцинисано. То показује колико су Шпанци дисциплиновани, а маске се не скидају ни у реду за игре за срећу.

И грозница новогодишње лутрије говори да се оптимизам вратио у Мадрид. То сведочи и Марко Петровић, који је из Србије отишао пре готово две деценије.

Хотелска индустрија је међу онима коју је корона највише погодила. Само хотел "Гран Мелија" у којем ради Марко изгубио је четири милиона евра 2020. године. Од почетка вакцинације гости се враћају у истом броју као у претковид периоду.

Масовна вакцинација у Шпанији нам је доста помогла, ако причамо о расту домаћег туризма, односно локалних гостију. Раније су постојале забране између одређених покрајина, није могло да се пређе из једне у другу", прича Петровић.

Ограничења и даље постоје у угоститељским објектима

Ограничења и даље постоје у угоститељским објектима, пре свега за запослене. И даље су у обавези да носе маске. "Био сам без посла и даље је компликовано. Али коначно иде ка бољем", каже конобар у Мадриду.

Тежак период је и иза уличних продаваца хране. Најтеже им је, кажу, било да гледају празне улице - и ноћу и дању.

"Сати су пролазили да нико не купи ништа. Али то је из нас, данас не стајемо", задовољан је један продавац.

Пре годину и по стала је и настава у свим школама, факултетима. И на Техничком, где већ годинама ради професор из Србије Мирослав Васић.

Повратак у студентске клупе попут повратка у доба прве парне машине 

Шест месеци није видео студенте. Повратак у студентске клупе изгледао им је попут повратка у доба прве парне машине у Шпанији.

У септембру, прво су се вратили они са мастер и докторских студија. Вакцинација је вратила и остале.

"Мени је као предвачу много лакше да држим час, да имам контакт са људима, него да гледам црни екран", каже Васић и напомиње да је студентима много лакше да уче од живог човека, него да гледају видео-снимак.

Професорка Марија Регина Рамос додаје да имају и ново друштво, пречишћивач ваздуха. "Студенти се нормално крећу по факултету, више нема ограничења", истиче Рамос.

До тога су стигли постепено, прво су се вакцинисали најугроженији и стари.

Влада "опрезни оптимизам" 

Амбасадор Србије у Шпанији Катарина Лазић Смајевић наводи да влада "опрезни оптимизам".

Опрезни су и око увођења ковид пропусница.

"Пажљиво се прати ситуација у Италији око ковид пропусница, али као што су рекли коментатори, са овако великим бројем вакцинисаних питање је да ли ће морати да се уводе пропуснице", указује Лазић Смајевићева.

Мадриђани са којима је екипа РТС-а разговарала немају дилему. Истичу да су се вакцинисали да би се коначно вратили новом животу, и због солидарности, за коју кажу да је у ово време најважнија како би сви били добро.

субота, 20. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару