Читај ми!

Велики протести у Италији, како се живи са зеленим пропусницама

У Италији су велики протести због обавезних здравствених пропусница за запослене. Увођење зелених пропусница повећало је вакцинацију првом дозом, али и тестирање на коронавирус, што је довело до гужве испред апотека.

Шести дан од увођења обавезне зелене пропуснице на послу и у приватном и у јавном сектору, за све оне који раде у затвореном простору али и на отвореном, као и за људе који раде од куће. Зелена пропусница укључује и спортисте запослене у клубовима. Подаци показују да сви они поседују зелену пропусницу – неко јер је вакцинисан или ради тестове, а клубови нису дужни да дају информације о томе.

Трећи радни дан, ако изузмемо викенд, да су се увећале прве дозе вакцинације, а у Италији је вакцинисано 80 одсто становништва обема дозама, но увећао се и број тестова.

Подаци Владе Италије показују да је само у понедељак издато више од 900.000 зелених пропусница захваљујући негативним тестовима, што доводи до великих редова испред апотека, наиме у Торину је морала да интервенише и полиција јер је пред само једном апотеком било више од стотину грађана па су блокирали саобраћај.

Многе апотеке имају заказана тестирања до 31. децембра ове године и то су оне особе које немају никакву намеру да се вакцинишу иако је тај број негде око четири одсто. Цена тестова је смањена на 15 евра, док неке апотеке нуде и тестирање по нижој цени.

Око 81 одсто становика Италије тј. 43 милиона је имунизовано, док је прву дозу примило 46 милиона, а то је око 85 одсто. Влада има за циљ да се вакцинише 90 одсто популације и када се то догоди, почеће да размишљају и о блажим условима за добијање зелене пропуснице, а можда и о њеном укидању.

Око скоро два милиона Италијана између 40 и 49 година још није примило ниједну дозу.

Од када је уведена зелена пропусница порастао је и број особа које су узеле боловање, у односу на претходну недељу њих 15 одсто више.

Демонстрације су забележене у већим градовима за време викенда, али без неких инцидената док су тензије забележене само у Трсту и његовој луци.

С обзиром на то да се на главном тргу Унита у Трсту и даље налазе они који не одустају од протеста све док се не укине зелена пропусница, којима се придружују и манифестанти из других градова и који су одлучили да се назову "Координација 15. октобар".

Неки од њих и спавају у шаторима на тргу, а најсвежија вест је да се Покрет који представља лучке раднике у Трсту оградио од остатка демонстраната рекавши да они немају везе с њима, али да ће свакако наставити да се боре за то да не морају да плаћају да би радили, мислећи на то да на сваких 48 сати морати да плаћају за тест.

недеља, 21. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару