Читај ми!

У Италији обавезне ковид пропуснице на радним местима, казне до 1.500 евра

Зелена пропусница је од данас обавезна на свим радним местима у Италији. До сада је била обавезна у затвореном, као и у школама и за путовања, а од данас то важи и за све запослене у приватном и јавном сектору, као и за оне који раде од куће.

Обавеза поседовања зелене пропуснице је на снази од данас до 31. децембра, а тај датум је дефинисан и као датум престанка ванредног стања.

У случају да неко од запослених не долази на посао, јер је нема, то ће се сматрати неоправданим одсуством, те ће запослени остати без плате, иако није предвиђена ниједна дисциплинска мера и особа не може бити отпуштена.

Предвиђене су казне од 500 до 1.500 евра, уколико запослени дођу на посао без тог докуента.

У Италији вакцинисано више од 80 одсто популације

Са увођењем зелене пропуснице број датих првих доза вакцина повећан je за 46 процената. То су подаци за период између 16. септембра и 13. октобра. Повећан је и број тестова на скоро 300.000 дневно.

Једну дозу вакцине примило је 46 милиона Италијана старијих од 12 година, односно 85,11 одсто људи. Италија је, када је у питању кампања имунизације, изнад просека земаља Европске уније – Француске и Немачке по броју вакцинисаних у односу на број становника.

Обе дозе примила су 43.251.224 Италијана, односно 80,1 одсто грађана старијих од 12 година, док је број особа које су примиле трећу вакцину 292.462. На тај начин је постигнут циљ италијанске владе - 80 одсто имунизованих становника.

Kако до зелене пропуснице?

Да би добили зелену пропусницу, Италијани морају да буду вакцинисани бар једном дозом и да чекају другу, или да су преболели ковид у последњих шест месеци.

Још један од услова је и да су тестирани на сваких 48 сати (или 72 сата молекуларним тестом). Дакле, требало би да се тестирају два до три пута недељно, што би значило око осам милиона тестова седмично, с обзиром на то да су од укупног броја невакцинисаних изнад 12 година – 6,2 милиона, четири милиона у радном односу.

Само 13. октобра у Италији је издато 563.186 зелених пропусница. То је податак који се може видети на сајту владе. До сада је укупно издато 98 милиона пропусница преко апликације, спид система и путем електронске личне карте и здравствене књижице.

На свим местима на којима је могуће тестирати се за добијање зелене пропуснице већ су почели да праве залихе тестова.

Најављене демонстрације у већим градовима

Након нереда у Риму и Милану прошле суботе, када су се сукобили противници увођења ковид пропусница са припадницима полиције и када је ухапшено 12 особа, а око 30 повређено, за данас су најављене нове демонстрације због обавезних зелених пропусница.

Истовремено су и радници у луци у Трсту најавили да ће штрајковати док се не укине обавезна зелена пропусница, а слична најава је стигла и од камионџија.  

недеља, 21. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару