Читај ми!

Жестока расправа у Немачкој – да ли је ношење маски у школама неопходно или глупо

У Немачкој се све жешће расправља о примерености обавезе ношења маски у школама – удружења лекара се залажу за укидање и позивају се на мали број зараза, а вирусолози сматрају да је овај потез "прилично глуп".

Према подацима Института "Роберт Кох" (РКИ) у Немачкој је тренутно посебно велик број заражених међу децом предшколског узраста и адолесцентима до 19 година.

Стручњаци РКИ и као и неки медијски експонирани вирусолози већ данима упозоравају да Немачкој на јесен и током зиме вероватно предстоји нови и снажнији талас епидемије коронавируса.

Истовремено се све жешће расправља о примерености обавезе ношења маски у школама. У неколико савезних покрајина обавеза ношења маски је већ укинута за одређене узрасте.

У Немачкој су за образовање надлежне савезне покрајине, па савезна Влада ту нема ингеренције.

Лекари и посебно педијатри – за укидање

"Потпуно је непримерено да деца и млади сатима у разреду морају носити маску, док одрасли могу у кафић без маске", рекао је председник Удружења лекара Клаус Рајнхарт.

С тим се ставом слаже и председник Удружења педијатара Томас Фишбах.

"Сматрам да је продужавање обавезе ношења маске у школама неприкладно", каже Фишбах.

Он не види разлог зашто би ученици основних школа наставили да носе маске на настави, поготово јер значајно мање доприносе ширењу инфекције од адолесцената и одраслих.

Сматра да се одлука мора темељити на инциденцији и на узрасту деце, те да друштво не може и даље очекивати да ће најмлађи носити маске како би показали обзир према онима који неће да се вакцинишу.

Вирусолози и просветни радници – против

Међутим, Мелани Бринкман, специјалиста за вирологију сматра да је укидање обавезног ношења маски у школама преурањено.

"Ако желите да укинете нешто за шта је научно доказано да је корисно и што не кошта готово ништа, то можете учинити. Питање је само да ли је то паметно", каже Бринкман из Хелмхолц-центра за истраживање инфекција у Брауншвајгу.

Она сматра да је "с обзиром на велики број невакцинисаних, укључујући и децу, ова одлука преурањена и, искрено говорећи, прилично глупа".

Немачко удружење просветних радника такође је скептично у погледу престанка обавезе ношења маски за школарце, а и синдикат образовања ВБЕ такође је позвао на опрез.

Тврде да би се деца могла озбиљно разболети и указују на ризик од такозваног дугог ковида" – дугорочних последица инфекције.

Педијатри, с друге стране, тврде да постоји научни консензус да се деца и адолесценти ретко озбиљно разболе од ковида и да се обично брзо опораве.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару