Читај ми!

Министар здравља РС за РТС: Од 80 пријема у болнице четворо имунизованих, а вакцина има довољно

Европска унија уклонила је и БиХ са листе епидемијски безбедних земаља за путовања у Унију чиме се цели западни Балкан поново нашао на црвеној листи ЕУ. БиХ је друга у свету и прва у Европи по броју смртних случајева од коронавируса. Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић каже за РТС да је у Српској првом дозом вакцине вакцинисасно између 35 и 36 одсто људи. Напомиње да се теже форме болести најчешће јављају код невакцинисаних.

Ален Шеранић је за Дневник РТС-а рекао да су у претходна два таласа урадили анализе у вези са особама које су преминуле, и углавном се ту ради о лицима која су имала и друга обољења.

"У том сплету околности када је плућна функција онемогућена да ради како би требало, и једноставно то обољење је мултисистемско. Ја бих искористио ову прилику да апелујем на грађане, а имамо прилике да видимо шта се дешава у непосредном окружењу, да ти подаци показују да је смртност много нижа у оним земљама где је вакцинација достигла 75 одсто", навео је Шеранић.

У РС је, додаје, вакцинисано негде око 35 до 36 одсто људи првом дозом вакцине.

"Негде око 29 до 30 одсто је комплетно вакцинисано, не узимајући податке из Србије. Ја сам са министром Лончаром и директорком Батута др Јовановић разговарао како да преузмемо те податке. Одређене ствари то онеогућавају, али то није разлог да се сви грађани који су се вакцинсали у Србији не пријаве. ЕУ је БиХ ставила на црвени листу, а један од показатеља је свакако стопа вакцинације", нагласио је Шеранић.

Вакцина, каже, има довољно.

"У овом тренутку на самом лагеру имамо преко 700.000 доза вакцина. Имамо слично као и у Србији вакцине већине светских произвођача. Грађани имају прилику да бирају, да се информишу. Нажалост, слично се и код нас дешава као и у региону, да су грађанима у односу на њихово здравље важније информације које не утичу на њихово здравље", казао је Шеранић.

Према његовим речима, имали су у претходном таласу, са отприлике идентичним бројем особа које су биле заражене на дневном нивоу 1.500 пацијената, а сада 700. То свакако, напомиње, говори о добробити вакцине.

"Јуче смо имали пријеме у болнице, где је од 80 особа четворо вакцинисаних, од којих троје само једном дозом", нагласио је Шеранић.

Они који заврше са најтежим облицима болести су најчешће невакцинисани, закључио је Шеранић.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару