Читај ми!

Док корона боји земље у тамно црвену, Португалија укида мере

Нова епидемијска карта Европског центра за превенцију болести показује да је најгоре у Словенији која је означена тамно црвеном бојом. У црвеној зони су Хрватска, Румунија, Бугарска и већи део Грчке. Зато је цео Западни Балкан ван зелене листе Европске уније за путовања. Епидемијска ситуација је најбоља у Мађарској, Чешкој и Данској.

С доласком јесени многе земље пооштравају мере и уводе обавезне ковид потврде. Немачка, која одбројава до избора новог канцелара, жели да подстакне вакцинацију. Власти траже да и невакцинисани преузму део одговорности. Њима од 11. октобра укидају бесплатне тестове, неће им плаћати боловање, ако су у самоизолацији.

Од 1. октобра у Бечу ће тражити доказ о вакцинацији или прележаној болести за улазак у барове, ноц́не клубове и догађаје са више од 500 људи. У албанском парламенту је обавезна вакцинација свих посланика.

У Португалији укидају ограничења, јер се приближавају циљу од 85 одсто потпуно вакцинисаних грађана.

Једна од грађанки Португалије каже да је то сјајно и да није веровала да ће успети. Мислила је, каже, да је то немогућа мисија, али да им свима им треба честитати.

"Добили смо једну битку, али не знам да ли смо победили у рату против вируса, јер ово није португалски или регионални, већ глобални рат", истакао је Енрике Говеја е Мело, начелник Националног одсека за вакцинацију Португала.

Норвешка, бележи раст заражених, али због доброг одзива за вакцинацију, не размишља о новим рестрикцијама. Ни Русија, их не жели, али пажљиво прати ситуацију. Имају 820 умрлих у једном дану, највише од августа.

"Очекујем све више и више ограничења. Тако је у Европи, тако ће бити и код нас", рекао је један од станивника Москве. Други додаје да су људи већ уморни од мера, да углавном не носе маске и да их ни они не носе.

У Сједињеним Државама је одобрена трећа доза "Фајзер" вакцине за особе старије од 65 година, ризичне групе и оне који су стално изложени вирусу. Одлука Европске агенције за лекове о употреби бустер дозе очекује се почетком октобра. Нови Зеланд жели 90 одсто вакцинисаних.

"Биће то златна карта за нашу земљу. Нећемо тада имати мере које ремете наше животе. Дакле, све је наш избор", истиче Џасинда Ардерн, премијерка Новог Зеланда.

И у Аустралији обећавају ублажавање мера када се вакцинише 70 одсто одраслих, што се очекује идућег месеца.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару