Читај ми!

Зелене пропуснице обавезне на радним местима у Италији 

Green pass - Зелена пропусница, која је од 6. августа, када је била уведена за сва дешавања у затвореном простору, проширена и на превоз авионом, возом и бродом од првог септембра, поново је доживела модификацију те ће од 15. октобра па све до 31. децембра, до када важи ванредно стање у Италији, важити и за све запослене како у јавном тако и у приватном сектору.

Од 15. октобра, 23 милиона запослених Италијана од којих је 14.700.000 из приватног сектора, мораће да поседује зелену пропусницу уколико желе да уђу на своје радно место.

Премијер Марио Драги је за сада одлучио да се концентрише на зелену пропусницу а не на обавезну вакцинацију јер "Green pass функционише и можемо лако да га пратимо", изјавио је пред синдикатима додајући да је пропусница нешто што уједињује народ.

Дакле од средине октобра Италијани морају или да буду вакцинисани, да поседују негативан тест или да су оздравили од ковида.

Јефтинији тестови

Да се не би кажњавали људи који не желе или не могу да се вакцинишу, одређена је фиксна цена тестова које је могуће урадити у апотекама: гратис за све оне који не могу да се вакцинишу, осам евра за малолетна лица и 15 евра за све остале.

Уколико апотеке подигну цену ризикују казне од 10.000 евра као и затварање исте у трајању од 5 дана.

Молекуларни тестови важе 72 сата, а антигенски 48.

Казне

Суспендовање са посла а самим тим и одузимање плате предвиђене су за све запослене који се нису појавили на послу пет дана узастопно без сертификованог оправдања.

Поред тога, ко дође на посао без зелене пропуснице може бити кажњен казном од 600 до 1.500 евра као и са дисциплинским казнама.

Послодавци у државном и приватном сектору ће бити ти који ће контролисати поседовање Зелене пропуснице и имају времена до 15. октобра да се организују и одлуче на који начин ће то бити спроведено.

Уколико то не чине могу бити кажњени казнама од 400 евра до 1.000.

Број вакцинисаних међу запосленим Италијанима

По званичним подацима 13,9 милиона запослених већ поседује Green pass, а Италија је близу "колективног имунитета".

Овај нови декрет о обавезној Зеленој пропусници на радном месту донет је не би ли се убрзала имунизација становништва обзиром на долазак јесени, почетак школе и многих других активности, што би могло довести до новог епидемиолошког таласа.

Уколико Италија настави са овим ритмом вакцинације до почетка октобра биће комплетно вакцинисано са обе дозе 81,7 одсто становништва те земље тј. 44 милиона.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару