Читај ми!

Нова ковид правила у Немачкој – у кафану и биоскоп нико без “3Г”

Савезна држава и немачке покрајине су донеле заједничку одлуку да од понедељка (23. августа) грађани неће моћи у кафану или биоскоп ако немају доказ о вакцинацији, негативном тесту или прележаном ковиду.

Приступ јавним просторијама у Немачкој од понедељка, 23. августа, имају само особе које су вакцинисане, негативно тестиране или су прележале болест, па имају потврду да су оздравиле. Према договору Савезне државе и покрајина, ова правила важе за клинике, домове за старе особе, теретане, базене, фризерске салоне, хотеле, ресторане и разне приредбе.

Ово правило се зове "3Г" пошто на немачком све три речи – тестиран, вакцинисан, оздравио – почињу тим словом (3Gs – Getestet, Geimpft, Genesen).

Прошле суботе је инциденција за седам дана [број оболелих на 100.000 становника] први пут од маја премашила 50. Највећи скок броја новозаражених има Северна Рајна – Вестфалија, тамо је у последњих седам дана инциденција 99,2 док је на другом месту Берлин. У главном граду Немачке има 67,3 нова случаја на 100.000 становника. Немачки просек је у понедељак ујутру скочио на 56,4.

Поново више пацијената у болницама

Расте и број пацијената оболелих од ковида који морају да се збрину у болницама. Нарочито су погођене особе које имају између 35 и 59 година. Скоро све нове инфекције је проузроковао заразнији делта сој.

Према подацима Института "Роберт Кох", људи који имају потпуну вакцинациону заштиту мање често се заразе, а они који се ипак разболе веома ретко имају тежи облик болести.

Додуше, од фебруара се, упркос вакцинацији, заразило више од 13.000 људи. Али само 2,4 одсто пацијената који имају између 18 и 59 година, а лече се на станицама интензивне неге, вакцинисани су у потпуности.

Институт "Роберт Кох" је од почетка пандемије регистровао 3,9 милиона оболелих. Млађе особе које су ушле у трећу деценију – а број вакцинисаних међу њима је посебно мали – оболевају од ковида десет пута више од људи доби између 65 и 84 године.

Темпо вакцинисања се прошле недеље у Немачкој знатно успорио, 58,8 одсто људи су вакцинисани у пуном обиму, а 63,9 одсто са најмање једном дозом.

Са "3Г" кроз јесен и зиму

Покрајински премијер баварске Маркус Зедер (Хришћанско-социјална унија, ЦСУ) не жели више да се оријентише само на основу инциденције: "На основу високе вакцинационе квоте, методологија које се примењивала у права три таласа, дакле инциденција, није више одговарајућа", рекао је Зедер за минхенске медије.

Он се залаже за то да се много више узме у обзир ситуација у болницама и да се направи "нека врста болничког семафора" који ће означавати црвену линију.

Немачки министар здравства Јенс Шпан (Хришћанско-демократска унија, ЦДУ) искључио је могућност да се људима који су потпуно оздравили или вакцинисаним особама убудуће ограничавају контакти и изласци.

Он је додао да је циљ да се кроз јесен и зиму прође без додатних мера, уз помоћ придржавања познатих правила о боравку у јавном простору – дистанци, хигијени и маскама – као и уз помоћ правила "3Г" у затвореним просторијама, и напослетку уз гесло "вакцинисање, вакцинисање, вакцинисање".

Министар привреде Петер Алтмајер (ЦДУ) изјавио је за медијску групу из Есена: "Према свему што сада знамо, можемо да избегнемо ново затварање за вакцинисане и оне који су оздравили."

Сличну изјаву је дала и немачка министарка Кристине Ламбрехт (Социјалдемократска партија Немачке, СПД). Она је за недељно издање листа Велт рекла да искључује нови локдаун или посебне законе о ванредном стању, за њу је то незамисливо.

"То једва да би се могло оправдати када је већина становништва вакцинисана", рекла је она.

Правило "3Г" изазвало је незадовољство угоститеља и хотелијера. Менаџерка удружења ове бранше (Дехога) Ингрид Хартгес, сматра да ће спровођење ових мера бити захтевно, и да прети смањивање прихода.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару