Читај ми!

Драстично скочио број пријављених за вакцинацију у Италији након одлуке о увођењу “зелене пропуснице“

Након што су власти донеле одлуку да ће једино са потврдом о вакцинацији, "зеленом пропусницом", Италијани моћи да улазе на готово сва дешавања, број пријава за вакцинацију у тој земљи је нагло скочио.

После објављива одлуке италијанске владе о "зеленој пропусници" која дозвољава само вакцинисанима да уђу у ресторане у затвореном, као и на сва културна и спортска дешавања, те сајмове и конгресе, у Италији је порастао број пријава за вакцинацију за 15 одсто у једном дану, а у неким регионима и до 200 одсто.

Премијер Италије Марио Драги се на конференцији обратио грађанима речима које су многи протумачили као драматичне али које су, између осталог, довеле до скока од 20 одсто у резервацији вакцина на порталима за другу дозу и до 200 одсто за прву.

"Ко се не вакцинише умреће или ће због њих умрети остали", рекао је италијански премијер.

Генерал Франћеско Фиљоло, специјални комесар за ургентна питања, јуче је гостовао у дневнику Канала 5, изјавивши да је дошло до пораста од 20 до 200 одсто пријављених за вакцинацију у зависности од региона.

У региону Фриули-Венеција Ђулија дошло до скока од 6.000 одсто, навео је Фиљоло.

Истакао је да ће се наставити са вакцинисањем и до 500.000 грађана дневно.

"Наш систем вакцинације функционише 100 одсто", рекао је генерал Фиљоли.

У региону Ломбардија у коме је вакцинација већ била на високом нивоу, 49.000 људи резервисало је термин за вакцинацију, што је за 30.000 више људи него претходног дана.

Од момента од када је у Италији почело да се говори о увођењу "зелене пропуснице", нагло је скочио број пријављених за вакцинацију.

Пораст броја заражених делта сојем, иако се не бележи раст у броју заузетих кревета у болницима и на одељењима интензивне неге, довео је до тога да је италијанска влада увела "зелену пропусницу" која ступа на снагу 6.августа.

Лидер деснице Матео Салвини вакцинисао се јуче у Милану, а лидер десничарске странке Ђорђа Мелони најавила је да ће се и она ускоро вакцинисати.

Подвлаче да нису nо vax, али да желе да грађани имају право на властити избор, као и да то не раде због премијера Драгија и његовог позива.

Матео Салвини и Ђорђа Мелони противе се увођењу "зелених пропусница".

Салвини је на свом Инстаграм налогу, на коме се види сертификат о вакцинацији, написао да "посао, здравље и слобода морају ићи заједно".

На питање медија зашто се вакцинисао када су сви коментари испод објаве били да је против, изјавио је да је то његова слободна воља, као и да он није тај који може да наметне тако нешто било коме, нарочито деци.

У Италији су данас заказане манифестације против обавезне "зелене пропуснице" у свим већим градовима.

Људи који ће присуствовати тим скуповима наводе да ће то учинити не зато што су против вакцина, већ јер су против било каквих пропусница и ограничавања слободе избора грађана.

недеља, 21. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару